Duurdere tarieven in Zwijndrechtse bibliotheek

Image
De bib van Zwijndrecht, in het Administratief Centrum, biedt enorm veel mogelijkheden.
ZWIJNDRECHT. Wie naar de bibliotheek gaat zal meer moeten betalen voor zijn lidkaart. De gemeenteraad heeft op 20 december de nieuwe tarieven goedgekeurd. In het gemeentelijk informatieblad “Info” wordt nog eens het ganse gamma van de bib voorgesteld. “Nieuwe Tarieven in de bibliotheek”, is de titel maar er wordt geen woord gerept over hoeveel het duurder wordt. Er worden gewoon de nieuwe prijzen vermeld met 5 euro voor het lidgeld voor een volwassene. Dat is meer dan een verdubbeling want tot hiertoe kostte een lidkaart slechts 2 euro. Ook bij verlies of beschadiging van een lidkaart, moet de geldbeugel verder worden opengetrokken: 5 euro ipv 2 euro. De lidkaart is gratis tot 17 jaar.

 

Maar wat krijg je voor die 5 euro? Per keer kunnen 7 boeken, strips of tijdschriften worden meegenomen, maximum 2 cd-roms zijn ook gratis te ontlenen. Er mogen 5 cd’s en 2 dvd’s meegenomen worden aan 0,50 euro per cd en 1 euro per dvd. Nieuw is het 1 euro (wekelijkse)maningsbedrag dat gevraagd wordt wanneer de 4de week van de uitlening begint. De boetes blijven ongewijzigd: vanaf de 4de week wordt het 0,20 euro per boek of tijdschrift, 1 euro boete per week voor een cd en 1,50 euro voor een dvd.

 

In Zwijndrecht kan ook gebruikt gemaakt worden van het nieuwe computersysteem 'Brocade'. Hierdoor kan een lid via de computer met internetaansluiting de catalogus van de bib raadplegen. Het is ook mogelijk dat een lid  o.a. ook een overzicht van zijn/haar ontleende materialen kan opvragen of deze materialen verlengen en zelfs een werk reserveren. Het systeem is bereikbaar via het menu 'Bibliotheek online' op de gemeentelijke website.

 

Schitterend is ook de service die men bekomt wanneer het e-mailadres wordt ingegeven bij ‘persoonlijke info’. Dan krijgt de ontlener in zijn mailbox berichten over wanneer de materialen die zijn ontleend op hun vervaldag komen.  (Rolf Duchamps)