Zelf schoenen maken in cursus volwassenonderwijs

ImageWAASLAND. Het Provinciaal Centrum voor Volwassen Onderwijs PCVO Waas en Durme, heeft met succes de opleiding lederbewerking gelanceerd. Dat is uniek in de wereld van het volwassenonderwijs. PCVO Waas en Durme heeft naast Zele ook centra in Hamme in de Schoolstraat 8, in Lokeren Durmelaan 34A en te Beveren in de gebouwen van het GTI in de Europalaan.

 

Waas en Durme was lang het enige centrum waar volwassenen een volwaardige opleiding voor het maken van schoenen, handtassen en lederen accessoires konden volgen. In de cursus lederbewerking worden hun eigen ontwerpen van schoenen en handtassen omgezet in patronen om die dan praktisch uit te werken. Er wordt wel begonnen met enkele basismodellen zoals een pennenzak, een brillenkast, een riem e.d. eigen creaties.

 

Lederbewerking werd zo’n succes dat p nauwelijks 5 jaar de school 2 nieuwe leerkrachten moest aanwerven om aan de grote vraag te voldoen. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen zorgt voor de nodige steun. Trouwens, het PVCO heeft samen met het provinciebestuur de opleiding van lederbewerking weer op kaart gezet in Vlaanderen.

 

Wie de cursus wil volgen, moet aan geen toelatingsvoorwaarden voldoen. Tweemaal per week gedurende 1 jaar zijn de lessen te volgen. Het inschrijvingsgeld bedraagt 256 euro. Het voordeel is dat wie in ploegen werkt, afwisselend ’s morgens en ’s avonds  naar het centrum kan komen. De cursisten kunnen zelf het ritme bepalen van de opleiding, van 1 maal per week tot meerdere keren.

 

Aan het succes van lederbewerking blijkt geen einde te komen want lesgever Filip Cappoen getuigt: "Er komen hier mensen van de Westhoek tot Limburg, zelfs tot uit Nederland, naar hier om wekelijks enkele uren les te volgen." (Rolf Duchamps)