Materiaal gezocht over expo '58

GROOT-TEMSE. In 2008 zal er weI heel wat worden georganiseerd rond de Wereldtentoonstelling 1958, precies een halve eeuw geleden. Ook Temse blijft niet stil zitten want in het kader van de Erfgoeddag op zondag 13 april organiseert de Heemkundige Kring Braem vzw uit Elversele een tentoonstelling rond Groot-Temse en Expo ‘58.

Door het verzamelen van foto’s, getuigenissen, filmpjes, souvenirs… willen zij een sfeerbeeld brengen van de invloed van Expo ‘58 toen. Momenteel is het Atomium zowat het enige dat de tijd van toen kan doen herleven. Expo ’58, zoals deze Wereldtentoonstelling altijd werd genoemd, vond plaats van 17 april tot 19 oktober 1958 aan de Heizel in Brussel. Het was toen de eerste Wereldtentoonstelling na de oorlog. De vorige vond plaats in 1939 in New York. Merkwaardig was ook dat een gebied van zo’n 2 km² op drie jaar tijd  door wel 15.000 werklieden werd volgebouwd.Het park werd in een recordtempo opgebouwd, door bijna 15.000 arbeiders die in slechts drie jaar een gebied van 2 km² volbouwden in het Heizelpark, Het Atomium was aanvankelijk voorzien voor de periode van de tentoonstelling maar het was zo populair dat het is blijven staan.

Al wie in Temse, Elversele, Tielrode of Steendorp materiaal of info bezit over Expo ’58 en/of over Groot-Temsenaars die er geweest zijn, kan dat ter beschikking stellen voor de erfgoeddag in april.Het is goed om vóór 15 januari contact op te nemen met:Luc Peleman – 0484 62 08 11 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , Marcel De Kimpe – 052 46 00 25 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Rolf Duchamps)