VAB verkoos gezinswagen 2008

Image
Mazda 2
ZWIJNDRECHT. VAB heeft weer zijn jaarlijkse verkiezing gehouden van de VAB-Gezinswagen in de prijscategorieën tot €14.500 en tot €24.500. Een professionele jury en een 60-tal gezinnen werkten daar aan mee.

Nieuw dit jaar was de deelname van 4 eco-wagens of voertuigen die door hun concept en constructie zeer zuinig zijn. De fiscale voordelen die de regering biedt door directe korting te geven op de factuur voor wagens met een lage CO2-uitstoot, maakt deze eco-wagens betaalbaar. Deze fiscale bonus zorgde ervoor dat de eco-wagens nog binnen de prijslimiet van hun categorie vielen.

 

VAB maakte van deze primeur gebruik om te onderzoeken in welke mate gezinnen zuinig rijden met eco-wagens en in hoeverre ze de belangrijkste principes van eco-driving kennen of toepassen.
De verkiezing van de VAB-Gezinswagen van het Jaar 2008 gebeurt door een beoordeling op basis van een syllabus met uitgebreide praktische inlichtingen en technische informatie die verwerkt werd tot vergelijkende tabellen en technische fiches, én een rijtest op een gevarieerd parkoers.

 

Image
Seat Altea XL
De jury koos tot VAB-Gezinswagen van het Jaar 2008: in de categorie tot €14.500: de Mazda 2 en in de categorie tot €24.500  de Seat Altea XL


De jury gaf ook aan waarom ze tot die keuze kwam. De nieuwe Mazda 2 is compacter en vooral lichter geworden (100 kg t.o.v. zijn voorganger) en hij is meer aerodynamisch dan bijvoorbeeld vergelijkbare eco-wagens. Dat blijkt ook uit het gunstig verbruik. De 1.3-versie heeft een normverbruik van 5,4 liter benzine per 100 km.


De gezinnen zelf, noemden volgende kwaliteiten: design, aangenaam interieur en rijgedrag. Het interieur is praktisch opgevat. De laadmogelijkheden kunnen uitgebreid worden door de achterbank in ongelijke delen neer te klappen.

De Seat Altea XL is een monovolume. Op basis van de kilometerkostprijs is hij de tweede voordeligste in deze categorie.De gezinnen vermeldden volgende kwaliteiten: ruimteaanbod, keurige afwerking, rijgedrag en gretige motor. De kinderen appreciëren de ruimte op de achterbank en de goede zichtbaarheid.(R.D.)