Meldpunt voor klachten, vragen en suggesties maar niet voor petities

BEVEREN.  Vanaf 7 januari 2008 beschikt de gemeente Beveren over een meldpunt waar de inwoners met hun klachten, vragen, meldingen en suggesties terecht kunnen. Reeds op 22 maart 2005 had het Vlaams Belang al eens voorgesteld om een specifiek meldpunt te voorzien voor sluikstorten omdat dit in de gemeente fors vermeerderde en om de medewerking van de inwoners en een goede melding te bevorderen.

 

Na drie jaar wordt daar nu in zekere zin gevolg aan gegeven door met een algemeen meldpunt te starten. Bruno Stevenheydens van Vlaams Belang merkte daarbij ook op: "Tot onze tevredenheid voorziet men ook de mogelijkheid om anonieme meldingen te onderzoeken. Wij hadden dit reeds voorgesteld in ons verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2006, maar kregen hiervoor sterke tegenkantingen en onbegrijpelijke verwijten van de VLD-Beveren. Nochtans zijn er situaties waarbij inwoners liever anoniem hun melding doen, bijvoorbeeld over bepaalde veiligheidsproblemen waarbij men vreest voor represailles."


Het college heeft over de standpunten van de VLD gekeken zodat anonieme meldingen mogelijk zijn. Vlaams Belang had wel kritiek omdat het voorstel het niet mogelijk maakt een rapportage te doen van klachten die binnen de vijf minuten kunnen worden opgelost. "Aangezien de evaluatie van dit meldpunt ondermeer op basis van de evaluatie van de rapportage zal gebeuren hebben wij aan de gemeenteraad voorgesteld om ook de klachten die men snel kan oplossen op een eenvoudige wijze te noteren.", aldus Stevenheydens. Burgemeester Van de Vijver wilde met deze opmerking niet akkoord gaan, al ondersteunden het  Kartelpro van Groen! en onafhankelijken wel het VB-voorstel via een stemming van een amendement.
 
Volgens het reglement van het meldpunt worden petities niet aanvaard als klacht, vraag of suggestie van inwoners. Het was ook het VB dat de gemeenteraad toch verzocht om petitie wel te aanvaarden! Bruno Stevenheydens ging er van uit dat, vanaf het ogenblik dat enkele inwoners gezamenlijk een vraag, klacht of suggestie indienen, er reeds sprake is van een petitie. Ook hierover was de burgemeester niet bereid het reglement bij te sturen. Hij voegde er wel aan toe: "Indien een groep inwoners via een petitie toch een terechte klacht of suggestie hebben, dan zullen we die zeker aanvaarden." Dat deed Bruno Stevenheydens van VB toch de wenkbrauwen fronsen: "Onbegrijpelijk toch dat men onze terechte voorstellen niet wil aannemen in het reglement maar in de praktijk wel wil uitvoeren." (R.D.)