Diverse belastingen in 2008

SINT-GILLIS-WAAS. Een gemeente heeft heel wat mogelijkheden voor het innen van belastingen en retributies. In de gemeenteraadszitting van dinsdag werden er heel wat klaar gemaakt voor 2008. Sint-Gillis-Waas kan sinds 2004 ook een belasting heffen op het gebruik van het openbaar domein ter gelegenheid van de markt. De belasting wordt vastgesteld op €0,50 per lopende meter per dag met een minimum van €3,10 per bezetting.

 

Het openhouden van een drankgelegenheid na het sluitingsuur, vanaf 1.00 u, is mogelijk dankzij de toelating zoals die in het algemeen politiereglement is voorzien en mits het betalen van een jaarlijkse belasting van €15,30 per nacht. Voor een vergunning geldig voor één jaar, bedraagt de belasting forfaitair €153. Deze vergunning kan enkel met ingang van de eerste dag van de maand ingaan. De bekomen vergunning, voor één nacht of voor een jaar moet steeds op een goede en duidelijk zichtbare plaats in de zaak worden uitgehangen.

 

De gemeente ontvangt ook geld door een retributie te vragen voor het aanbrengen op de begraafplaats van naamplaatjes op de gedenkzuil van de strooiweide en op de afdekplaten van de columbaria en het kopen van een granieten afdekplaat en zelf laten graveren. Vanaf 1 januari 2008 moet €25,50 betaald worden voor een naamplaatje op de gedenkzuil van de strooiweide en op de afdekplaten van de columbaria. De granieten gedenkplaat kost dan weer €71,40.

 

Vanaf 1 januari 2008 betaalt elke inwoner die zich een compostvat en/of beluchtingstok aanschaft de voorziene retributie van €12,70 voor een compostvat en €5,10 voor een beluchtingstok. Voor de levering thuis komt er een supplement bij dat €30,60 kost of precies de waarde van 6 beluchtingstokken!

 

Aan huis worden ook houtsnippers geleverd, al kan men die gratis gaan afhalen op het gemeentelijk containerpark. De vraag naar levering aan huis is fel gestegen en de gemeente wil nu €51 vragen voor een vrachtwagen houtsnippers. Er is natuurlijk ook rekening gehouden met de duurdere brandstofkosten. De levering is enkel voor particulieren die wonen of verblijven op het grondgebied van Sint-Gillis-Waas en de deelgemeenten.

 

Het uitvoeren van werken door de gemeentediensten is ook in een vast kleedje gestoken. Het uurloon van een gemeentearbeider bedraagt €30,60 /u, te verhogen met toeslag voor buitengewone prestaties, nacht- of zondagwerk.

 

Gebruik machines inclusief bediener is ook mogelijk:
vrachtwagen met kraan en grijper: €51/u                
vrachtwagen (vervoer): €1,50 /km                                    
gebruik lichte vrachtwagen: €1 /u                                           
compressor: €45,90 /u                                                                                                               
landbouwtractor (met aanhangwagen): €40,80
De veegmachine inschakelen kost: €71,40 /u      

                                           

Het geven van administratieve inlichtingen is ook niet gratis. Voor alle mogelijke opzoekingen gedaan door de gemeentediensten moet €30,60 per uur betaald worden.


Voor de maandelijkse lijsten van huwelijksaangiften in de gemeente gebeurd, geboorten of overlijdens van de gemeente, huwelijken die in de gemeente plaats hebben gehad:  €30 per semester of €60 per jaar.
Voor de maandelijkse lijst met namen en adressen van personen aan wie een stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd: €20  per semester of €40 per jaar

 

De gemeentebelasting op huwelijken en samenlevingscontracten bedraagt €50. Beide vragen veel administratief werk en brengen ook uitgaven mee voor de aankoop van stukken dor de gemeente.

 

In Sint-Gillis-Waas zijn ook een aantal nachtwinkels gevestigd. Men gaat er van uit dat die de openbare orde verstoren, de netheid van het openbaar domein aantasten en ook de ordehandhavers en gemeentelijke diensten belasten. Onder nachtwinkels moet worden verstaan, elke winkel die in algemene voedingswaren en huishoudartikelen handelt en tussen 18u en 7u open is. Zij moeten dan ook een speciale belasting betalen. De aanslagvoet wordt vastgesteld op €1.250 per jaar.  (Rolf Duchamps)