Parkeren in blauwe zone voor 25,50 euro per dag

SINT-GILLIS-WAAS. Een besluit van de gemeenteraad van december 2003 liet de gemeente al toe om van 2004 tot 2007 een belasting te heffen voor parkeren in de blauwe zone. Dat wordt nu hernieuwd. De belasting kan aanzien worden als een boete. Ze is in het leven geroepen omdat het aanleggen en onderhouden van parkeermogelijkheden voor de gemeente aanzienlijke lasten met zich meebrengt. Bovendien is deze belasting ook welkom om de financiële toestand van de gemeente op te fleuren. De belasting is gratis voor de maximale duur die toegelaten is door de
verkeersborden. De gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen van de parkeerschijf achter de voorruit van het voertuig. Wie langer wil blijven staan, betaalt een forfaitair bedrag van €25,50 per dag.

 

De belasting is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is door de verkeersborden en kan betaald worden via overschrijving. Tenminste, als de parkeerder opteert voor de toepassing van het forfaitair tarief. Wie zijn parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig plaatst, wordt steeds geacht te kiezen voor de betaling van het forfaitair tarief van €25,50.


Bij toepassing van het forfait, brengt de aangestelde van de gemeente een uitnodiging om de belasting binnen de vijf dagen te betalen aan op de voorruit van het voertuig. In geval van niet-betaling van de belasting binnen de vijf dagen is de belasting onmiddellijk eisbaar.

 

De gemeente besloot reeds in 2005 om een belasting te heffen op de exploitatievergunningen van de taxidiensten. Het afleveren van een vergunning voor exploitatie van taxidiensten heeft een uitgebreide administratie tot gevolg zodat de gemeente het verantwoord vindt een belasting te voorzien. De taxidienst moet €255 per exploitatievergunning betalen. (Rolf Duchamps)