Hoe duur is tussenkomst van gemeentelijke brandweer?

SINT-GILLIS-WAAS. De tussenkomst van de brandweer kost wel wat euro’s. Er worden immers vergoedingen uitbetaald aan het gemeentelijk brandweerpersoneel en die worden teruggevorderd. De terug te vorderen kosten van de gepresteerde diensten van het brandweerpersoneel zijn de wettelijk vastgestelde vergoedingen voor de gemeentelijke vrijwillige brandweer. Maar ook het materieel en de blusmiddelen moeten betaald worden. En daar heeft de burger eigenlijk geen kijk op.

Voor Sint-Gillis-Waas kosten alle autopompen €61,20 per uur, de ladderwagen €122,40/u, de polyvalentewagen €45,90 /u, een tankwagen of een gereedschapwagen inzetten €61,20 /u, de personeelswagen €45,90 /u, de blusslangen kosten €5,10 per dag per slang. Het gebruik van de dompelpomp per tussenkomst €12,10, de motorpomp €7,50 /u, een stroomaggregaat met verlichting €6,30, persluchtflessen €0,90 per geledigde fles, persluchttoestel met isoleermasker €3,80 per tussenkomst, gebruik motorkettingzaag €4,60. Dekzeilen zijn de eerste veertien dagen gratis en daarna 20,40 € per week per zeil. (plaatsen van dekzeilen na schadegeval: brand, storm, bliksem) . De andere gebruikte producten worden gerekend aan de werkelijke kostprijs.

 

Voor de speciale interventies wordt een forfaitaire retributie geheven. Onschadelijk maken of vernietigen van wespennesten of zwermen kost zo €25,50 en van kauwennesten zelfs €102. Wordt door de brandweer gedaan voor de prijs van €76,50. Vrij duur is een valse of loze automatische brandalarmering want daarvoor wordt €255 per interventie gevraagd met een toeslag van 50% bij nacht en 100% op zaterdag, zondagen en feestdagen. De opkuis na een ongeval wordt gedaan mits een forfait van €255. De opkuis na milieuvervuiling wordt berekend volgens de werkelijk gemaakte kosten

 

Wordt het materieel om gelijk welke reden niet gebruikt, dan wordt het toch aangerekend naar rata van een uur gebruik of van een verplaatsing, naargelang het geval. Hetzelfde geldt voor het personeel dat, eenmaal ter plaatse, niet zou moeten optreden. Ieder begonnen uur wordt als vol uur beschouwd en de duur van de tussenkomst wordt bepaald vanaf het vertrek van het personeel en het materieel vanuit de kazerne tot bij hun terugkomst aldaar. De werkelijk gepresteerde uren worden doorgerekend. Een begonnen uur wordt voor zijn geheel verrekend. (Rolf Duchamps)