Aantal bezoekers Sinbad groeit

SINT-NIKLAAS. Het gaat goed met het gerenoveerde stedelijk zwembad. Steeds meer mensen vinden de weg naar het Sinbad en dat wijst er alvast op dat de renovatie een noodzaak was. Sint-Niklaas heeft nu een modern sportbad en vanaf 1 januari 2008 zullen aangepaste openingsuren een evenwicht brengen tussen de vragen van de zwemsportclubs en van het vrije zwemmerspubliek.

 

Het vernieuwde zwembad opende op zaterdag 30 september 2006 de deuren. De evolutie van de bezoekerscijfers toont duidelijk aan dat een bezoek aan het zwembad in de lift zit bij het publiek. Het laatste werkingsjaar voor de renovatie werden er in totaal 214.229 bezoekers geteld. Dit aantal liep op tot 243.472 tijdens het eerste jaar na de heropening van Sinbad. Een overzicht van het laatste werkjaar 2002 voor de sluiting en het laatste werkjaar oktober 2006 tot september 2007, leert dat vanuit de scholen de cijfers zakten van 130.192 naar 118.546 maar het publiek zwemmen steeg van 56.076 naar 88.926. Ook de clubs leverden meer bezoekers: hun aantal steeg van 27.961 naar 36.000.

 

Van woensdag 2 tot dinsdag 8 mei 2007 liep er in Sinbad een tevredenheidsonderzoek. Aan bezoekers werd gevraagd om, mondeling of schriftelijk, een aantal vragen te beantwoorden in verband met de dienstverlening die Sinbad aanbiedt. 495 bezoekers van het nieuwe zwembad namen deel aan de enquête, ongeveer evenveel respondenten van de beide geslachten. De leeftijdscategorie van min 18-jarigen was met 27 deelnemers het minst vertegenwoordigd, de categorie van 36- tot 45-jarigen het meest met precies 100 deelnemers. Het overgrote deel van de bezoekers was afkomstig uit Sint-Niklaas. 43% van de ondervraagden gaf aan te komen zwemmen voor de ontspanning en 41% voor de conditie. Over het algemeen zijn de bezoekers tevreden tot zeer tevreden over zowel de infrastructuur, als de werking van Sinbad.

 

Uiteraard zijn er wel opmerkingen in verband met de infrastructuur. De trappen en vloeren zijn glad, de temperatuur van het douchewater is niet altijd warm, ter hoogte van het kleuterbad zou er tocht zijn, op sommige momenten zijn er onvoldoende gezinskleedkamers en het Sinbad zou ook niet voldoende zijn aangepast aan rolstoelgebruikers. Verder werd er bij de aandachtspunten ook gewezen op te weinig speelmateriaal, het ontbreken van een glijbaan, een whirlpool, Turks bad e.d. In de kleedkamers zijn te weinig spiegels. Op het vlak van de hygiëne bleek uit de enquête dat de bezoekers zeer gevoelig zijn voor elk zichtbaar minpunt.

 

In verband met de uurregeling en de verdeling van de zwemruimte vonden heel wat mensen dat er te weinig zwembanen voor het vrije zwemmerspubliek ’s avonds in de week zijn. Er werd ook gevraagd meer openingsuren tijdens schoolvakanties te geven.


216 bezoekers gaven een expliciet positieve eindbeoordeling over het nieuwe Sinbad.


Aan verschillende vragen werd intussen al gevolg geven o.a. spiegels, temperatuur douches, uren tijdens schoolvakanties. Rekening houdend met de resultaten van de gebruikersenquête heeft het stadsbestuur een wijziging van de openingsuren doorgevoerd, waarbij de belangen van de erkende zwemsportclubs en die van het vrije zwemmerspubliek werden afgewogen. De nieuwigheden voor het publiek zwemmen komen neer op een dameszwemuur op zondag van 16 tot 17u, vroeg-ochtendzwemmen op dinsdag en donderdag vanaf 7 tot 9u, laat-avondzwemmen op dinsdag van 20.30u tot 22u en het publiek zwemmen in het volledig 25-meterbad op vrijdagavond tot 20u. Tijdens het weekend is het Sinbad op zaterdag en zondag open 9 tot 12u en van 14 tot 16u en van 16 tot 17u op zaterdag  enkel voor mensen met een handicap en op zondag voor jongens, meisjes, dames tot 10 jaar. Op de zondagen 6 en 27 januari, 30 maart en 18 mei 2008 vinden er zwemwedstrijden plaats.  Op die dagen is er in de namiddag geen mogelijkheid voor publiekzwemmen. Tijdens vakanties en op schoolvrije dagen opent Sinbad onveranderd om 12 uur. Het instructiebad is op maandag en op woensdag tussen 17.30u en 18.30u volledig verhuurd aan de Wase Zwemkring. Op een aantal momenten is het volledige 25-meterbad beschikbaar voor het publiek, op andere momenten moet het gedeeld worden met een of meer erkende clubs. Ten behoeve van de bezoeker is nu een overzicht beschikbaar van de vrije banen op elk uur van de dag. Dit overzicht kan u bekomen aan de onthaalbalie of terugvinden op www.sint-niklaas.be. (Rolf Duchamps)