Waaslandhaven moet na de lasten ook baten naar bevolking brengen

Image
De zeesluis in Kallo is de poort van Waaslandhaven en deze is de havenpoort van Vlaanderen
BEVEREN. Tijdens de voorstelling van het boek “Singelberg, het kasteel & het land van Beveren” , opgezet door Katoen Natie in de Polders rond het “echte” Singelberg, heeft burgemeester Marc Van de Vijver enkele bijzonder belangrijke klemtonen gelegd. Hij deed dat in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters en de gouverneur van Oost-Vlaanderen, André Denys. Het kunstboek vertelt zowat alles over de roemrijke en turbulente geschiedenis van de Heerlijkheid Beveren. Het is een kunstboek in vijf talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans, over de Beverse geschiedenis.

 

Burgemeester Van de Vijver vond het een belangrijk gegeven: “De geschiedenis en de wortels zijn voor iedere streek van zeer groot belang. Het is immers op de fundamenten van het verleden dat het heden en de toekomst gebouwd worden”. Hij koppelde onmiddellijk dat verleden aan het heden en wees erop dat Beveren vandaag ook een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van Vlaanderen. Het noorden van de gemeente wordt zelfs de “Havenpoort van Vlaanderen” genoemd.


Van de Vijver vertelde met enige fierheid het belang van de Waaslandhaven: “Gans het gebied dat wij de Waaslandhaven noemen, is een belangrijke economische groeipool voor de regio, Vlaanderen, België, de Benelux en zelfs West-Europa. In de Waaslandhaven investeerde de overheid en de privé de laatste decennia miljarden euro's. Dit expansieve investeringstempo blijft ook in de toekomst behouden. Door de gigantische economische ontwikkeling binnen onze gemeente Beveren zal Oost-Vlaanderen uitgroeien tot de provincie met het grootste en belangrijkste havengebied van België. Oost-Vlaanderen wordt dé havenprovincie van het land.”

Dank voor de uitbouw van Waaslandhaven werd in de eerste plaats gericht aan de Vlaamse regering met minister Peeters alsook de Vlaamse ambtenaren. Hij wees er ook op dat het Vlaamse Gewest  enorme financiële inspanningen heeft geleverd en het grootste deel van de kosten voor de uitbouw op zich heeft genomen.

 

De Beverse burgemeester was echter de offers die werden gebracht door de Beverenaars uit het noorden van de gemeente, niet vergeten en terecht dankte hij hen voor de inspanningen. De vele boeren die werden onteigend en die hun hofstede en hun gronden kwijt geraakten, de eeuwenoude polders, gewonnen op de woeste Scheldestroom werden opgeofferd aan de havenexpansie, het dorp Doel en de gevolgen van nu, de verkeersoverlast die vraagt om bijkomende maatregelen en de woon- en leefsituatie in de poldergemeenten die meermaals onder druk stond.

“Beveren heeft heel wat lasten gedragen en dit in het streven om de economische bloei van de hele regio en zelfs van heel ons land te bestendigen en verder uit te bouwen. Het lijkt mij dan niet meer dan normaal dat wij als plaatselijke gemeenschap ook in grote mate kunnen delen in de lusten die deze havenontwikkeling op ons grondgebied met zich meebrengt. Naast alle lasten heeft de gemeente heel wat financiële inspanningen en investeringen gedaan in extra materieel op vlak van veiligheid en in het verbeteren van de dienstverlening”, zo zei Marc Van de Vijver die daarbij ook de hoop uitsprak dat Beveren én het Waasland aanspraak zouden kunnen maken op de ‘weldaden’ die door de havenactiviteiten worden gegenereerd.

 

“Het wordt dan ook hoog tijd dat er werk gemaakt wordt van een nieuwe kijk op de stromen van de baten en opbrengsten. Het gezond boerenverstand in Beveren zegt duidelijk: ‘na ploegen en zaaien en hard labeur moet er ook geoogst worden’. Beveren heeft geploegd, gezweet en zijn inspanningen geleverd. Wij kijken in volle verwachting uit naar de oogst”.(Rolf Duchamps)