Amedee Verbruggenkring heropgericht

ImageSINT-GILLIS –WAAS. De Amedee Verbruggenkring (AVK) is waar paraat in het culturele leven van de gemeente. Het bestuur, voorgezeten door Romain De Grave, vindt het nodig dat er een Vlaamse stem in de gemeentelijke cultuurraad aanwezig is maar ook wil de AVK nieuwe, jonge mensen bewust maken van het Vlaamse erfgoed.

Naast voorzitter De Grave is Herman Van Mieghem de afgevaardigde in de cultuurraad en ook Walter Stevens zit in het bestuur. De heropgerichte kring heeft geen lokaal. Er wordt nu gewerkt aan de contacten met andere kringen zoals deze van Bazel, Nieuwkerken en Sint-Niklaas. De AVK organiseert zelf vormingscursussen, culturele uitstappen, tentoonstellingen en neemt initiatieven die de volksverheffing bevorderen. De AVK zal deelname aanprijzen van alle activiteiten die door gelijksgestemde verenigingen worden aangeboden.


Als activiteiten staan reeds geboekt : een bezoek aan het Fort Liefkenshoek te Kallo en het rijden van de Eco Fietsroute te Doel. En momenteel heeft de AVK Sint-Gillis in deze Kerst-en Nieuwjaarsperiode zich op de weg gezet van de promotie van het Vlaamsche Leeuwbier dat wordt verdeeld door het “Drankencircus” uit de Polderstraat te Zwijndrecht en de “Goedendag Jenever” van de Brouwerij van Vlaanderen uit Schilde. Elke bewoner van Sint-Gillis-Waas is van nu af aan welkom op de activiteiten, als hij (of zij) de basisfilosofie respecteert. 

 

De Amedee Verbruggenkring (AVK) is een onafhankelijke cultuurspreidende Wase vereniging, die is opgericht in 1966 te Sint-Niklaas ten huize van de eerste secretaris Jan Pieter Maes, door o.a. Maurits Coppieters (Nieuwkerken), dr Gerard De Paepe (Beveren), Willy De Jonghe en Amedee Verbruggen zelf.  Amedee Verbruggen werd geboren te Bazel-Waas op 18 november 1886. Hij overleed er op 28 november 1980. Amedee werd na de oorlog een vooraanstaand lid van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders en van de Frontpartij. Weldra werd hij verkozen, eerst als gemeenteraadslid later als schepen. Hij werd in Vlaanderen opgemerkt als begunstigd redenaar en wegbereider van dokter Gerard De Paepe die in 1929 provincieraadslid en bestendig afgevaardigde werd. Aan de kerk van Bazel is aan de ene kant een borstbeeld te bewonderen van kardinaal Cardijn, aan de andere kant van Amedee Verbruggen. Bij de inhuldiging op 13 april 1988 zei Anton Van Wilderode over Amedee: "Hij is de kleine Vlaming die zich gekromd en wroetend een weg moest banen, maar na een eerbare en moedige strijd rechtop en fier de Vlaamse ontvoogding tegemoet kon gaan” (Rolf Duchamps)