Blauwe zone blijft, boete van 250 euro niet

Image
Begin Dorp West in Zwijndrecht wordt de blauwe zone aangegeven door en bord hoog op een paal.
ZWIJNDRECHT. De bewoners van Dorp West zijn ontevreden omdat in hun straat dit jaar de ‘blauwe zone’ werd ingevoerd. Hierdoor kunnen zij niet meer vrij parkeren zonder de parkeerschijf. Destijds werd een petitie getekend door een 35 –tal bewoners. De petitie werd voorgelegd aan het gemeentebestuur maar het resultaat was nul. Parkeren zonder schijf werd een dure aangelegenheid als de politie langskwam. Vroeger werden de overtredingen op het politiereglement doorgegeven aan het parket en dat stuurde dan een boete of een minnelijke schikking door. Het parket doet dat niet meer. Sinds begin 2007 werkt de gemeente met de zogenaamde administratieve sancties. Maar dat komt wel op hetzelfde neer: verkeerd parkeren is boete betalen.

Zo gezien is het parkeren zonder ‘schijf’ en betrapt worden, voor de gemeente een bron van inkomsten want het bedrag kon oplopen tot €250. Een bewoner die in het ploegenstelsel werkte, heeft die inkomsten goed gesteund want na eerste de €60 te hebben betaald moest hij bij de volgende drie overtredingen telkens €250 betalen. 

 

Image
Het laatste stuk van Dorp West waar ook de parkeerschijf moet geplaatst worden, is meer zichtbaar aangegeven.
Gebruik makend van de mogelijkheid om een verzoekschrift in te dienen heeft burger Erik Van Hul uit Dorp West, de parkeertoestand aangeklaagd. De gemeentelijke verkeerscel besprak het op 5 november en de gemeenteraad verwees het naar het college voor bijkomende uitleg op 22 november. Burgemeester en schepenen volgden het advies van de verkeerscel. Daarin werd nog eens op gewezen dat die ‘blauwe zone’ werd ingevoerd om te beletten dat mensen die met de tram meerijden, hun wagen niet gans de dag op Dorp West parkeren. Momenteel zijn er dan ook op een doordeweekse dag zeer veel parkeerplaatsen ongebruikt en bewoners moeten bij de pinken zijn om hun ‘schijf’ aan te passen. De verkeerscel van Zwijndrecht adviseert het college om het nieuwe mobiliteitsplan af te wachten dat in 2008 zeker wordt opgemaakt. Verzoeker Van Hul zal donderdag 20 december reeds een gemotiveerd antwoord krijgen tijdens de zitting van de gemeenteraad.

 

Open Vld –Zwijndrecht had in het partijblad  “De Burgerkrant” ook al kritiek geuit op de overdreven administratieve boet van €250. Johan Stoop van Open Vld: “In andere steden en gemeenten zijn dergelijke administratieve boetes beperkt tot maximum 25 euro. Uiteraard moet fout parkeren worden aangepakt en mag dat beboet worden. Maar niet door met een kanon op een mug te schieten.”  De Groen!- en CD&V-meerderheid heeft ook wel ingezien dat de keuze voor een maximum boete van €250 buiten proportie is. Nadat de plaatselijke SPA in september ook al de €250 én de termijn van herhaling van 12 maanden ter discussie legde, komt in de gemeenteraad van 20 december ook een nieuwe beslissing van het schepencollege aan de orde. Dat besliste enkel het bedrag aan te passen maar de termijn van herhaling op 12 maanden te houden. Zo zal een eerste overtreding op €50   boete komen en een herhaling van de parkeerovertreding binnen het jaar zal geen €250 kosten maar wel €100. Komen er daarna nog overtredingen dan zal de ‘aangestelde sanctionerende ambtenaar’ een geldboete bepalen met een maximum van €250. Van afschaffen van de blauwe zone in Dorp West is geen sprake meer. (Rolf Duchamps)