Leerzame bevraging culturele verenigingen

GROOT-BEVEREN. De gemeentelijke Cultuurraad hield dit jaar een bevraging bij de aangesloten verenigingen. Groot-Beveren heeft 212 verenigingen  en kreeg voor de bevraging respons van 110, of meer dan 50 %. Dat werd door het bestuur als een succes gezien. Aan de hand van het onderzoek bleek dat er 14,55 % verenigingen reeds van vóór 1950 actief zijn. De meeste of 35 procent ontstonden tussen 1950 en 1977. Na 2000 kwamen er 9% verenigingen bij. Het totaal aantal leden van de verenigingen staat op 17.683 . Op jaarbasis zorgen ze voor 1093 vergaderingen of gemiddeld 21 per week.

Het aantal uitstappen en activiteiten van de culturele verenigingen bedraagt per jaar 3052 of gemiddeld 58 per week.

65 % der verenigingen zijn een feitelijke vereniging en 14 % gaan als vzw door het cultuurleven. Interessant was ook te weten welke infrastructuur er werd gebruikt voor bestuursvergaderingen: 45 in gemeentelijke lokalen, 29 andere, 28 beurtelings bij één van de leden, 21 in een eigen lokaal en 17 op een vaste plaats bij één van de leden.

 

De infrastructuur voor de activiteiten vonden meest plaats met 52 keer in de culturele infrastructuur van de deelgemeenten; 38 in privé –infrastructuur, 32 in andere gemeentelijke lokalen, 24 in CC Ter Vesten, 21 in eigen lokaal  en 2 vonden er plaats in de bibliotheek.

 

Voor de werving en de promotie willen de verenigingen zeker deelnemen en een cultuurdag kwam zowel ter sprake als een cultuurmarkt. De voorstellen zijn wel verdeeld over een cultuurbeurs met infostands en een initiatiedag ter kennismaking. Bij voorkeur om de 2 -3 jaar en dan nog afwisselend per deelgemeente.

 

De verenigingen willen voor de communicatie en de promotie ook duidelijk een aanwezigheid op website. Er is vraag naar een opname in “Cultuurkrant” en vinden ook verspreiding van affiches en folders belangrijk. Er is wel een algemene tevredenheid over de inspanningen van de cultuurraad en het gemeentebestuur. (Rolf Duchamps)