OCMW Temse pakt vergrijzing aan

ImageTEMSE. Het is een algemene tendens in Vlaanderen: de vergrijzing zet zich door. In 2025 zal 1/3 van de Temsese bevolking 65-plusser zijn, tevens zal in 2025 het aantal 80-plussers verdubbelen.  OCMW –voorzitter Ingrid Meeus trekt daaruit concusies: "Een hele uitdaging waar vandaag de dag oplossingen voor uitgewerkt dienen te worden om de toenemende vergrijzing met al zijn problemen tijdig en op een adequate manier aan te pakken."

 

Werk op de winkel voor het OCMW. Dat beheert momenteel 70 serviceflats en 210 rustoordbedden beheert. In het LSB zijn dan ook in dit kader diverse acties onder leiding van het OCMW voorzien. Ook gemeentelijk zijn er een aantal acties in dit kader voorzien. Maar voor het OCMW zijn de belangrijkste items toch: ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, ondersteuning van de thuiszorg en thuiswonende ouderen en de uitbouw van residentiële ouderenvoorzieningen. 
"Ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen is een noodzaak want de wachtlijsten voor het rustoord zijn vandaag de dag enorm lang. Momenteel moet men 2 à 3 jaar wachten vooraleer men in een rustoord kan opgenomen worden. Het is dan ook belangrijk dat men ouderen zo lang mogelijk comfortabel thuis kan laat wonen. In dat kader zijn dan ook een aantal acties voorzien voor het OCMW", zo getuigt Ingrid Meeus.


In Temse wil men daarom de programmatie aan uren gezinszorg bijkomend invullen. Gezien de steeds ouder wordende bevolking zal de vraag naar gezinszorg toenemen. In het LSB is alvast een bijkomende programmatie voorzien. Maar ook het optimaliseren van de thuiszorg zit daarin en het diversifiëren tot unieke pakketten op maat zoals daar bijvoorbeeld zijn: in weekends werken, klusjesdienst voor bejaarden. Dat alles alvast opgenomen in de programmatie van 2008.
Een haalbaarheidsstudie zal uitgevoerd worden voor de realisatie van een  dienstencentrum. Via dit dienstencentrum kunnen diverse activiteiten die in het rustoord plaatsvinden ook opengesteld worden aan de thuiswonende bejaarden vb. hoog/laag baden, animatieactiviteiten enz. Om de mantelzorgers de kans te geven om er ook eens tussen uit te gaan zal een centrum voor kortverblijf gerealiseerd worden. In dit centrum kan de thuiswonende bejaarde voor korte periode verblijven.


En dan is er ook nog de nachtzorg voor bejaarden. Heel wat thuiswonende bejaarden voelen zich ’s nachts onveilig. Voor deze bejaarden kan een centrum voor nachtzorg een antwoord bieden. ’s Avonds komt de bejaarde binnen om in dit centrum te overnachten waarna hij/zij ’s morgens het centrum terug verlaat.
Ingrid Meeus: "De haalbaarheidsstudie zal alvast een aanvang nemen in 2008. In de begroting van het OCMW is 30.000 Euro voorzien voor de opmaak van een studie om de ganse site van De Reiger/Elisabeth/De Pelikaan naar de toekomst toe gefaseerd om te vormen tot een woon –zorgzone met eventueel een dienstencentrum, nacht –en kortverblijf, aanleunwoningen,…" 

Ook de uitbouw van residentiele ouderenvoorzieningen krijgt de volle aandacht. Daar hoort rustoord De Reiger bij dat in 2008 zijn 25ste verjaardag viert.
De OCMW –voorzitter hierover: "Na 25 jaar is dit rustoord aan verbouwing toe. Wat eens één van de modernste rustoorden in de streek was, is thans verouderd. De kamers zijn klein en het sanitair dient gerenoveerd. In het LSB is dan ook een haalbaarheidsstudie voorzien voor de uitbouw van rustoord De Reiger. Ook hier zal de voorgenoemde studie van 30.000 euro een antwoord op de hedendaagse en toekomstige vragen moeten bieden".


Er wordt ook gedacht aan de realisatie van serviceflats in Steendorp maar er wordt de vraag bij gesteld of ze wenselijk en financieel mogelijk zijn. Ook hier wordt in het LSB in een latere fase (2011) een studie voorzien.
Ingrid Meeus besluit: “Kortom, 2008 zal voor het OCMW Temse in het kader van bejaardenvoorzieningen een ware mijlpaal worden. De studie m.b.t. de Campus De Reiger/Pelikaan/Elisabeth zal een duidelijk beeld geven hoe de bestuursmeerderheid van Temse de bejaardenvoorzieningen in centrum Temse in de toekomst zal invullen.” (Rolf Duchamps)