OCMW Temse keurt lokaal sociaal beleidsplan goed

Image
Ingrid Meeus
TEMSE. De hogere overheid zette vorig jaar via een decreet de diverse gemeenten en OCMW’s ertoe aan om tegen eind 2007 gezamenlijk een Lokaal Sociaal Beleidsplan op te maken. De bedoeling was om tijdens deze legislatuur 2008 - 2013, de sociale klemtonen van zowel het gemeentebestuur als OCMW in kaart te brengen. Het LSB van Temse is thans klaar en is op 11 december goedgekeurd door de voltallige OCMW-raad. Met OCMW-voorzitter Ingrid Meeus doorgronden we specifiek voor Temse diet Lokaal Sociaal beleidsplan.

Ingrid Meeus: “In totaal hebben zes werkgroepen een omgevingsanalyses met de sterke en zwakke punten van het sociaal beleid in Temse uitgewerkt. Drie werkgroepen stonden onder leiding van de gemeente met name gezondheid, wonen, kinderen en jongeren, de andere drie werkgroepen stonden onder leiding van het OCMW met name werken, sociale dienstverlening en bejaarden.”


De analyse van de 6 werkgroepen resulteerden uiteindelijk in acties. Een aantal van deze acties dienen te worden uitgevoerd door de gemeente, een aantal acties zullen worden uitgevoerd door gemeente en OCMW en een aantal acties uitsluitend door het OCMW. Het komt er gewoon op neer dat het OCMW en toekomstvisie uitbouwt rond bejaardenvoorzieningen, sociale tewerkstelling en sociale dienstverlening in  Temse.


In het Lokaal Sociaal Beleidsplan wordt aandacht geschonken aan ‘werken’ omdat “tewerkstelling”één van de belangrijkste punten om kansarmen en sociaal zwakkeren terug te integreren in de maatschappij is “tewerkstelling”. Het OCMW zal daarom zorgen dat mannen uit de kansengroepen een voortraject volgen omdat ze dan vlugger worden tewerkgesteld. Voor dit project zal het OCMW subsidies aanvragen bij het Europees Sociaal Fonds zodat in 2008 effectief van start gegaan kan worden met dit voortraject.


Temse heeft reeds enkele jaren een ‘trajectbegeleider’ in dienst voor sociale tewerkstelling.
Zijn  intensieve opvolging werpt duidelijk zijn vruchten af. Sinds de aanstelling van de trajectbegeleider daalt het aantal leefloongenieters in Temse van jaar tot jaar. De norm is 1 voltijdse trajectbegeleider per 10 tewerkgestelden. Gezien in 2008 het aantal sociale tewerkstellingen wordt verhoogd tot 15 wordt alvast een uitbreiding van één deeltijdse begeleider in het LSB voorzien.(Rolf Duchamps)