Daar zijn de mezen weer

ImageWAASLAND. Wie goed toekijkt in zijn tuin zal er zeker ook wel een meesje zien. Natuurpunt Waasland-Noord heeft er in een persbericht speciale aandacht aan besteed. Twee jaar na de vorige recordinvasie wordt Vlaanderen de afgelopen maand opnieuw overspoeld door een miljoen mezen. Het gaat vooral om pimpel- en koolmezen die in grote aantallen worden gezien. Maar ook zwarte mezen zijn er weer bij. Geringde vogels wijzen op een herkomst uit vooral de Baltische landen, Rusland en Polen.

 

Marc Herremans van Natuurpunt: “Uit de gegevens die Natuurpunt verzamelt, zien we dat er zich de afgelopen 10 jaar een trend aftekent. Steeds vaker zijn er grotere invasies van zaad- of vruchtenetende zangvogels in de herfst. Het najaar 2003 was een recordjaar voor de mezentrek. 2005 brak dit record en ook in 2007 gaan ongeziene aantallen mezen Vlaanderen passeren. Het was al merkbaar vanaf september op de trektelposten dat er opnieuw beweging was van zwarte mezen. Maar al bleef de trek van die soort gezapig doorgaan tot nu, ze haalde geen ongewoon hoge aantallen. In de tweede helft van oktober passeerden honderdduizenden koolmezen door Vlaanderen. Op de trektelposten werden 4 maal meer koolmezen gespot dan vorig jaar. Sinds de laatste dagen van oktober worden ze gevolgd door indrukwekkende aantallen pimpelmezen. Volgens voorlopige berekeningen wellicht een miljoen of meer. Op de trektelposten werden 10 maal meer pimpels geteld ten opzichte van vorig jaar.”

 

Bij het controleren van de ringen bleek dat het grootste aantal gemerkt is in de Baltische landen zoals Estland, Letland, Litouwen en ook in Rusland en Polen.
Natuurpunt: “Wordt het dan deze winter ‘Russen voeren en beloeren’ op de voederplaatsen in de tuin? Dat zal moeten blijken. In 2005 trokken veel koolmezen immers door Vlaanderen om verder zuidelijk te gaan overwinteren. Terwijl zwarte mezen toen wel bleven hangen en in de winter in grotere aantallen opdaagden in Vlaamse tuinen.”
Dat uiteindelijk de mezen hier op de voederplanken te zien zullen zijn wordt mee bepaald door  de hoeveelheid voedsel ze in de bossen vinden. In ieder geval, in Zwijndrecht hebben we al heel wat koolmezen gezien en een paar hebben zelfs een onderkomen gevonden in een spleet van een verluchtingssteen van een gevel. Het geeft extra natuurgenot in deze korte winterse dagen. (Rolf Duchamps)