Brandweeroefening in Kon. Fabiolapark met ladder van 52 meter

SINT-NIKLAAS. De brandbestrijding in hoogbouw is in de loop der jaren steeds maar belangrijke geworden. In de stad Sint-Niklaas zijn er diverse locaties met hoogbouw van ruim boven 30 meter. De brandweer beschikt over een ladderwagen en er is nog een nieuwe besteld maar zij reiken maar maximum tot 30 meter. Hiermee kan toch meer dan 98% van de risico’s op het grondgebied worden aangepakt. Bovendien bezitten 30 m-ladders enkele technische specificaties die superieur zijn aan 50 m-ladders.

Zo zijn de voertuigen meer wendbaar, zijn ze op meer plaatsen op te stellen en beschikken ze over een ‘korf’ die meer uitgebreide mogelijkheden heeft. Hierdoor zijn de toestellen handiger inzetbaar zijn bij brandbestrijding of horizontale evacuatie. Bij de Antwerpse brandweer, op de post Linkeroever beschikt men over een 52 m -ladderwagen. Dit omwille van de bijzonder hoge gebouwen die zich daar bevinden.
Om zoveel mogelijk kennis te vergaren omtrent evacuaties in hoge gebouwen is er woensdag 12 december, om 19 uur, een brandweeroefening aan residentie 3 van het Koningin Fabiolapark. Die verloopt in samenwerking tussen het brandweerkorps van de stad Sint-Niklaas en van de stad Antwerpen. De 52 m-ladder van Linkeroever zal hierbij worden uitgetest. Omdat de afstand tussen de Wase hoofdstad en Antwerpen-Linkeroever moet overbrugd worden, zal ook gemeten worden in hoeveel tijd de wagen ter plaatse kan zijn.


De doelstellingen van de oefening zijn niet gering:
• Nagaan, hoe en waar de 52 m ladder van de Antwerpse brandweer veilig en inzetbaar kan opgesteld worden voor dringende interventie bij hoogbouw boven 30 m.
• Nagaan of de opgestelde procedure, om de 52 m ladder van Antwerpen op te roepen, correct verloopt.
• Een beeld krijgen van de tijd die nodig is om deze ladder tot in Sint Niklaas te krijgen.
• Nagaan hoe de brandweerkorpsen van Sint-Niklaas en Antwerpen efficiënt kunnen samenwerken bij een interventie waarbij deze 52 m ladder nodig is.
• Aan de hand van de resultaten van deze oefening, de oproepprocedure / samenwerking eventueel bijsturen.
• Een beeld geven van de inzetmogelijkheden naar de buurtbewoners van de residenties van het Kon. Fabiolapark.
• De inzet- en alarmeringsprocedure “Hoogbouw” aanpassen.
• Testen van de oproepprocedure tussen de dispatching en hulpcentrum 100 Antwerpen. Meer concreet het gebruik van de telefoonnummers en het checken of de procedure bij de 100 centrale gekend is.
• Nakijken of voldoende waterdruk kan gestoken worden voor blusactiviteiten op een hoogte van 44 m.
De oefening start rond 19u aan het Kon. Fabiolapark. In het scenario komt om 19u bij de dispatching van de brandweer Sint Niklaas, een oproep binnen via de 100-Gent, van een medisch team ter plaatse: “assistentie gevraagd om een persoon met hartproblemen horizontaal te evacueren. Plaats, Koningin Fabiolapark 3, bovenste verdieping”.


Om 19.10u vertrekt de standaarduitruk met de officier van week, ladderwagen N10 en materieelwagen N5. Alle voertuigen voorzien van de nodige manschappen. Omdat het een evacuatie betreft op een verdieping, met een hoogte van 44 m, wordt door de centrale van Sint Niklaas, de 100-centrale Antwerpen verwittigd om de 52 m -ladder van de post Linkeroever te sturen. Er wordt een brandweervoertuig van Sint Niklaas naar de afrit E17 Sint Niklaas-Centrum gestuurd, om de brandweer van Antwerpen op te vangen en te begeleiden naar het Kon. Fabiolapark. Van 19.15u tot 19.20u wordt de horizontale evacuatie in samenwerking met de brandweer van Antwerpen uitgevoerd.
 Na de horizontale evacuatie wordt om 19.25u nog een blusopstelling gemaakt, om de combinatie ladder 52 m en de autopomp van de Sint-Niklase brandweer in het kader van brandbestrijdingsopdrachten te evalueren.


Indien het tijdsbestek het toelaat kunnen de beide ladders vrijstaand naast elkaar opgesteld worden, om zo een duidelijker beeld te krijgen van het verschil in toepassing tussen de twee voertuigen.
Verwacht wordt dat rond 20.30u deze erg belangrijke brandweeroefening afgelopen is. Het stadsbestuur heeft de omwonenden wel verwittigd dat het wel degelijk om een oefening gaat voor operaties op grote hoogte. (Rolf Duchamps)