Spirit geeft laatste luxe-editie van strip Jef Nys uit

Image
Op het stadhuis van Gistel: uiterst rechts Spirit-voorzitter Raoul De Graeve naast burgemeester Luc De Ryck
TEMSE. De Culturele vereniging Spirit die zich inzet voor het geven van waardering aan de stripboeken, heeft het voorbije weekend ‘op verplaatsing’ gespeeld.Op het stadhuis van Gistel vond immers de officiële voorstelling plaats van het luxe-album St-Godelieve van Jef Nys. Het schetst het leven van de Heilige Godelieve, patrones van Gistel. Het verhaal verscheen in de tweede helft van de jaren ’50 in afleveringen in Kerk en Leven bekend als het parochieblad en werd als album gepubliceerd in 1959.

 

Spirit Temse heeft het nu als zijn 13de luxe-editie rond het werk van Jef Nys uitgegeven. Het is meteen ook het laatste want alle Jef Nysalbums die in aanmerking kwamen, zijn aan bod gekomen.
St-Godelieve is dus een co-productie van Spirit Temse en de stad Gistel. Tijdens de officiële opening werd een schrijven van Jef Nys voorgelezen omdat hij wegens ziekte niet aanwezig kon zijn. De burgemeester van Temse, Luc De Ryck, auteur van de biografie van Jef Nys, schetste kort de historiek van de strip en belichtte het leven en werk van de tekenaar.

Het luxe-album heeft een reuzenformaat (24 x 35 cm) en heeft als bijlage een kleurenreproductie van het 15de-eeuwse schilderij (veelluik) van de H. Godelieve, dat zich in het Metropolitan Museum van New York bevindt. Het boek – op beperkte oplage – is tegen 20 euro verkrijgbaar bij Raoul De Graeve, August Wautersstraat 10, Temse, 03/771 02 55. (Rolf Duchamps)