Go4Nature schenkt hulp voor speelbos

TEMSE/ELVERSELE. De vereniging “Go4nature” kende een subsidie toe van 2000 euro bij de inrichting van een speelbos te Elversele. Het kadert in de samenwerking tussen de jeugd-, bos- en natuursector om werk te maken van het inrichten van meer groene speelruimte. Dit engagement werd vastgelegd in het Charter voor Jeugd, Natuur en Bos. Dat charter wordt nu concreet gemaakt door jeugdverenigingen en bos- en natuurbeheerders samen te brengen om mekaar beter te leren kennen en samen te werken aan meer groene speelruimte. Jeugdverenigingen nemen daarbij het meterschap op van een bos of natuurgebied in de buurt van hun jeugdlokaal.

In het voorjaar werd bij Go4nature een project ingediend voor het inrichten van een speelbos nabij het jeugdlokaal van Chiro Pripo in Elversele. Met de eigenaars van het bos, de familie Van Gaeveren uit Hamme, werd een overeenkomst gesloten dat de jeugdvereniging gedurende 10 jaar van het bos mogen gebruik maken.

Op Sinterklaasdag 6 december werd deze overeenkomst ondertekend waarin de leden
 van de jeugdvereniging zich engageren zich om gedurende deze periode bijkomende aandacht te hebben en mee zorg te dragen voor dit bos.  Concreet betekent dit dat de leden mee zullen werken om de verschillende sluikstorten op te ruimen, in de loop van de jaren zwerfvuilacties zullen organiseren en mee de aanplantingen zullen verzorgen.


Go4nature kende een subsidie van 2000 euro toe om het bos zowel recreatief als educatief op te waarderen onder de vorm van het plaatsen van boshutten uit wilgentakken, plaatsen van een vogelkijkmuur en een insectenhotel en  voorzien van sjorhout.  De subsidie zal bovendien besteed worden voor het afvoeren en verwerken van de sluikstorten, aankoop van lage beplanting en boombescherming en het voorzien van een netwerk van houten paaltjes en brugjes.


De Chiro van Elversele krijgt alvast grotere speelmogelijkheid en leert bovendien bewust omgaan met de natuur. Prachtig initiatief waar alle Vlaamse verenigingen bij de doelgroepen horen en op 20 januari 2004 werd afgesloten tussen Steunpunt Jeugd, de Vlaamse Jeugdraad en Natuurpunt. Dus allemaal Vlaams en dan kunnen we ons natuurlijk de vraag stellen waarom de naam ‘Go4nature’ dan weer in het Engels is… (Rolf Duchamps)