Eerste winterprik zorgt voor de helft meer oproepen

ZWIJNDRECHT. De eerste winterprik laat zich voelen bij de VAB-alarmcentrale. Vrijdagochtend noteerde de centrale 50% meer oproepen dan op een gemiddelde vrijdagochtend. Het gaat vooral om startproblemen. Volgens VAB is een eerste winterprik op 16 november niet ongewoon. In 2001 en 2004 liet de winter zich al op 15 november voelen. Vorig jaar noteerde de wegenwacht eenzelfde stijging op 20 november.  

 

Bij startproblemen is in 4 pechgevallen op 5 de batterij de oorzaak. Een batterij kan 3 tot 7 jaar meegaan. De ideale bedrijfstemperatuur van een batterij ligt rond 25°C. Door de lage wintertemperaturen daalt de capaciteit van de batterij (tot 50%) en wordt de startweerstand van de motor groter. Een defecte of ontladen batterij zal op een gegeven moment de motor niet meer kunnen starten. Batterijproblemen kunnen bij alle, oude en nieuwe, wagens optreden omdat de batterij alsmaar meer energieverbruikers moet voeden. De motor slorpt al heel wat energie op. Daarbij komen nog de verlichting, de achterruitverwarming, de ventilator, de autoradio of cd-speler, GPS, zetelverwarming, enz.

 

Meer dan 50% van de Vlamingen doet korte verplaatsingen van minder dan 10 km van huis. Die wagens zijn uiterst kwetsbaar omdat de batterij nooit de kans krijgt om zich volledig op te laden. De personen vermijden best zoveel mogelijk de korte verplaatsingen. VAB raadt hen aan een traject van 20 tot 40 km te rijden, liefst op snelweg omdat de gemiddelde snelheid daar meer dan 70 km/u bedraagt, zo kan de batterij bijladen.