Horeca krijgt ruimte in Hof ter Saksen

BEVEREN. De buitenrestauratie in het Beverse Hof ter Saksen is rond, maar de zwaarste taak wacht nog. "De middenbeuk moet authentiek worden gerestaureerd. In principe is de ruimte geschikt voor horeca-uitbating", vertellen Gert Van Goethem en Gabriël Van Bortel.

 

Hof ter Saksen is gebouwd in de jaren 1804-1805. Het kasteel met orangerie, boerderij en park verkeerde jarenlang in verval maar sinds kort zijn de buitenrestauratie en de versteviging van de binnenstructuur van het 36 meter hoge gebouw af. "Het kasteel heeft zijn naam te danken aan Marie-Hélène Van Goethem. Zij vroeg op haar sterfbed om een kasteel te bouwen en het Hof ter Saksen te dopen", vertelt Gert Van Goethem.

 

"Hoofdschepen Jan-Baptist Versmessen richtte hier zelfs een loge in, want hij was een tegenstander van de katholieken. De hoogte is 36 meter tot in de torennok en het uurwerk bevindt zich op dezelfde hoogte als dat van de kerk van Haasdonk. De leeuwenbeelden aan de toegang zijn in 1996 spoorloos verdwenen."

 

Het Hof ter Saksen werd onder meer tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers zwaar beschadigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte het gerenoveerde complex aan vernielingen. De familie Meert uit Sint-Niklaas gaf het een stukje van zijn grandeur terug. Maar in de jaren 1970 was het kasteel opnieuw slachtoffer van de tand des tijds en opzettelijke verwaarlozing. In 1982 kocht de gemeente Beveren het voor 1,1 miljoen euro.

"De huidige restauratie kostte 2 miljoen euro waarvan de gemeente 400.000 euro betaalde", vertelt Gert Van Goethem. "In oktober 2004 is met de afbraak begonnen. Alleen voor- en achtergevel stonden nog overeind. Daarna is het opnieuw opgebouwd. De indeling van de verdiepingen is gewijzigd om het praktisch bruikbaar te maken voor de toekomstige uitbaters."

 

Wat die toekomstige uitbating precies inhoudt, is nog een vraagteken. Ideeën zijn er wel, maar de realisatie kan nog een hele poos vergen. "De middenbeuk moet van gelijkvloers tot nok helemaal in authentieke stijl worden heringericht. Monumenten en Landschappen eist dat", vertelt Gabriël Van Bortel. "Van die middenbeuk hebben we overigens de meeste foto's die een idee geven van de vroegere grandeur. Een horeca-uitbating ligt voor de hand. Het kasteel is ook een fraai kader voor tentoonstellingen of tuinevenementen. Maar de beslissing ligt bij het schepencollege."  (HV)