Dertig jaar wachten op plaats in home

BEVEREN. De wachtlijst voor een plaats in het home en dagcentrum De Bron is opgelopen tot zomaar eventjes dertig jaar. Daarom komt er mogelijk een uitbreiding met een extra leefgroep. Op de wachtlijst van De Bron staan vandaag zeventien namen. Dat lijkt al bij al een klein aantal, maar doordat de gasten levenslang in het opvangtehuis voor andersvaliden mogen blijven, komt er zelden een plaatsje vrij. Daarom overweegt het OCMW een vleugel bij te bouwen aan het complex in de Lesseliersdreef. Die bijkomende leefgroep zou tien extra plaatsen opleveren, bovenop het bestaande aanbod van dertig plaatsen in het home en vijftien in het dagverblijf.

 

Omdat de uitbreiding een werk van lange adem wordt, zoekt het OCMW naar andere oplossingen. Voorzitter Ann Cools (CD&V) vindt dat er een 'visie moet worden ontwikkeld rond de opvang van de bejaarde, andersvalide bewoners van De Bron'. Concreet ligt er nog geen voorstel op tafel, maar Cools denkt aan een maximumleeftijd van 75 jaar voor De Bron. Wie ouder is, zou dan verhuizen naar een rusthuis. Zo zouden er op korte termijn plaatsen vrijkomen.

 

Een andere mogelijkheid is het project zelfstandig beschut wonen uit te breiden. In 2000 gingen vier bewoners samenleven in één appartement. Onderzocht wordt of er een tweede groep kan worden gevormd. Intussen starten ook verbouwingswerken. Er worden kamers in de nokken van De Bron gebouwd om gasten die nu nog met zijn tweeën in één ruimte leven, een eigen stek te geven.  (HV)