KLJ Sinaai wint Landjuweel met vendelen

SINAAI. KLJ Sinaai heeft het Landjuweel, dat in Melsele plaatsvond, gewonnen. "Oefenen en nog eens oefenen is de basis van ons succes", stelt de zegevierende jeugdvereniging die op het Sint-Niklase stadhuis werd gehuldigd.

"We hebben ons flink wat inspanningen getroost om te winnen", zegt vóórvendelier Stijn Van de Vyvere.

"De voorbereiding begon vanaf de paasvakantie. In de zomer oefenden wij driemaal per week. Ieder weekend waren wij paraat tijdens sportfeesten van de KLJ."

Het Landjuweel vindt om de twee jaar. plaats. In Melsele traden tachtig afdelingen aan. De Sinaaise KLJ-kern toonde in Melsele de Brechtse vendelreeks, samen met de Brabantse één van de oudere die nog bestaat.

"Onze vendelgroep telt acht vendeliers en een tamboer. We trachten perfect te draaien. Vendelen leer je niet in een paar minuten. Het is vooral een technische specialiteit. Ik ben er van kindsbeen af mee bezig", legt Van de Vyvere uit.

 

"Vendelen is een bacterie die je niet loslaat", zegt Landriek Van Eynde. "Als tamboer geef ik het ritme aan. Driemaal aftikken betekent dat een reeks geëindigd is en een nieuwe kan worden ingezet. De vendelier moet de tamboer volgen.". (HV)