Resolutie over verlenging tijdelijk woonrecht in Doel

DOEL. Geef Doel woonrecht tot minstens halfweg 2009: dat stelt volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Groen!) in een resolutie voor in het Vlaams parlement. Het tijdelijke woonrecht was een maatregel die na het millennium werd geïntroduceerd, om de inwoners van Doel te garanderen dat ze tot eind 2006 konden blijven in het bedreigde Scheldedorp.

Die timing werd vooropgesteld omdat tegen dan de toekomst van Doel zou vastliggen. Concreter: tegen dan zou duidelijk zijn of na het Deurganckdok ook het Saeftinghedok zou worden aangelegd. Dat laatste dok zou over de woonkern van Doel lopen.

Eind 2006 ligt intussen al ruim negen maanden achter ons en zolang is het tijdelijke woonrecht al afgevoerd. Vlaams parlementslid Jos Stassen vraagt de maatregel opnieuw in te voeren, tot minstens midden 2009. Zijn resolutie daarover ligt vanochtend ter discussie in het Vlaams parlement.

De tijdsbepaling van midden 2009 is niet toevallig gekozen. Vorige week liet Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) weten dat er deze legislatuur geen beslissing meer wordt genomen over de realisatie van het Saeftinghedok. "Mijn stelling en verwachting is dat het getijdendok er helemaal niet komt en dat Doel perfect kan blijven bestaan", stelt Stassen. (HV)