Ouderengezelschapsdienst Sint-Niklaas 1 jaar jong

SINT-NIKLAAS. De PWA ouderengezelschapsdienst (OGD) is één jaar jong. Vorige jaar namen 20 PWA-cursisten deel aan de cursus. Daarvan werken reeds 7 personen in het gewone arbeidscircuit, 8 personen zijn actief in de maaltijdbegeleiding in rusthuizen en 13 PWA-medewerkers waren in de loop van dit jaar actief in de ouderengezelschapsdienst . Tijdens dit eerste jaar zijn 13 aanvragers bediend, goed voor 1170 uren. 8 aanvragen gebeurden op een regelmatige basis van 3 a 4 uren per week. De leeftijd van de gebruikers varieert van 60 tot 94 jaar. 8 van hen zijn alleenstaand, 4 samenwonend met echtgenoot en 1 inwonend bij de kinderen.

In de loop van de maand september 2007 komt er een nieuwe cursus ouderengezelschapsdienst.  Deze cursus omvat medicatie en frequente kwalen bij bejaarden, psychologisch inzicht bij omgang met bejaarden, instructies rond alarmeren en EHBO, tussentijdse aandacht in afwachting van interventie, valpreventie, rugscholing voornamelijk hef- en tiltechnieken.  De PWA-medewerkers die deze cursus doorlopen, krijgen een getuigschrift. 

De bedoeling van de ouderengezelschapsdienst dienst is enerzijds dat de verzorgende familielieden de kans krijgen de zware last van de oppas van hun familielid even van zich af te leggen en terug op adem te komen.  Anderzijds biedt de ouderengezelschapsdienst gezelschap aan voor de bejaarden die geïsoleerd leven, zowel thuis als in een rusthuis en nauwelijks nog bezoek krijgen. De dienst beperkt zich tot gezelschap houden. De jaarlijkse inschrijving is gratis. De dienst kost een PWA-checque per uur gezelschap. Een PWA-checque OGD kost €3.50  per uur en voor de kansenpashouder €2. Wie gebruik wil maken van deze dienst of meer informatie wenst, kan zich wenden tot het PWA- kantoor gelegen in de werkwinkel op de Houtbriel 14 te Sint-Niklaas.