Reclameronselaar Internet Bedrijvengids veroordeeld: 10.000 euro boete per overtreding

Dinsdag veroordeelde de voorzitter van de Gentse rechtbank van koophandel de misleidende ronselpraktijken van Internet Bedrijvengids. De voorbije maanden klopten honderden slachtoffers, vooral ondernemers, aan bij Unizo. Ze vulden, zonder het te weten, een aansluitingsformulier in en hingen zo voor twee jaar vast aan dure contracten voor waardeloze internetreclame. Unizo stelde een stakingsvordering in en bekwam nu, bij verstek, deze veroordeling.

Voor het versturen van nieuwe, misleidende registratieformulieren zal Internet Bedrijvengids veroordeeld worden tot 10.000 euro per overtreding van dit verbod. Bestaande slachtoffers mogen niet langer met dreigende aanmaningen onder druk gezet worden om te betalen. Hiervoor geldt dezelfde sanctie. De uitspraak geldt voor heel België. Ten slotte moet Internet Bedrijvengids binnen de 14 dagen een samenvatting van deze uitspraak, op haar kosten, laten publiceren in verschillende Vlaamse kranten en op de homepage van haar eigen site. Nu wordt de zaak, indertijd ook aanhangig gemaakt door Unizo, ten gronde behandeld door de correctionele rechtbank van Eupen. Daar vertelde men reeds dat het dossier niet voor 2009, misschien zelfs 2010, zou behandeld worden. Unizo vroeg minister van Justitie Onkelinx uitleg over dit overdreven uitstel, voorlopig kwam er nog geen antwoord.

Unizo bestempelt Internet Bedrijvengids als oplichting, misleiding en commercieel waardeloos. De Economische Inspectie en het parket van Nijvel, dat een zaak aanspande tegen de gids, delen die mening. De uitgever stuurt duizenden ondernemers een met de naam van de betrokken firma vooraf ingevuld registratieformulier met de vraag de bedrijfsgegevens aan te vullen, zo nodig te corrigeren en voor goedkeuring ondertekend terug te sturen. Meteen ondertekent de ondernemer daardoor een contract voor een waardeloze vermelding op de site van de zogenaamde “Internet Bedrijvengids”. Het “contract” geldt meteen voor twee jaar en kost dus meer dan 2.000 euro, zo blijkt na lezing van de kleine lettertjes.

Ondanks de lopende gerechtelijke procedure ingespannen door Unizo ging de uitgever tot nu toe verder met zijn misleidende praktijken. Dat is ook het geval voor het intimideren van gedupeerde ondernemers die nu weigeren te betalen. Unizo benadrukt nog elke dag klachten te ontvangen van bedrogen ondernemers. Om te vermijden dat de uitgever daarmee doorgaat tot de strafrechtelijke zaak voorkomt, in 2009 of later, besloot Unizo een stakingsvordering in te stellen bij de voorzitter van de Gentse rechtbank van koophandel.

Unizo verwacht dat Internet Bedrijvengids verzet zal aantekenen tegen deze uitspraak. Ondertussen dient Internet Bedrijvengids wel de bepalingen van dit vonnis na te leven. Deze uitspraak betekent voor Unizo een bijkomende stimulans om dergelijke malafide praktijken, die het ondernemerschap ernstig bemoeilijken, ook in de toekomst verder aan te pakken.

Gedupeerde ondernemers kunnen zich nog altijd melden via e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Unizo adviseert de gedupeerden in geen geval te betalen maar de factuur per aangetekend schrijven te protesteren. De organisatie benadrukt alle wettelijke middelen te zullen uitputten om deze nu al jaren aanslepende oplichterij te doen stoppen.