Bart Vercauteren schrijft roman over Temse

TEMSE. Bart Vercauteren, een 45-jarige maatschappelijk werker die opgroeide in Mortsel en wiens voorouderlijke roots in Temse liggen, schrijft momenteel een roman over de Scheldegemeente. Het idee rijpte in de loop van vorig jaar en kreeg concreet gestalte in oktober jl. Sinds januari is hij beginnen schrijven. Om meer de sfeer, de eigenheid en de authenticiteit van Temse te kunnen voelen en proeven, verblijft hij momenteel een week in de Scheldegemeente. Op dinsdag 8 mei was hij te gast in AC De Zaat, waar hij met burgemeester Luc De Ryck een uitgebreide babbel had over Temses geschiedenis van 1900 tot heden, in het bijzonder over Temses bekendste figuren. 

De roman van Bart Vercauteren, die zo'n slordige 200 bladzijden zal tellen, is een mengeling van werkelijkheid en fictie, en heeft ook het karakter van een sleutelroman. Een aantal namen die teruggaan op levensechte personen worden vertekend maar gelijkaardig vermeld. Temse heet 'Sint T'. Het boek geeft het relaas van iemand die na vele jaren naar de Scheldegemeente weerkeert en er zijn jeugdjaren herbeleeft via confrontatie met het hedendaagse Temse en de vele herinneringen aan (vooral) zijn vader en grootvader. Markante Temsese figuren en plaatsen komen er herkenbaar in voor. De auteur hoopt het manuscript tegen het eind van dit jaar klaar te hebben.

 

Bart Vercauteren (?Antwerpen, 30/1/1962) is de zoon van Omer Vercauteren, een telg uit Temses bekendste traditionele blokmakersfamilie. Vader Omer huwde met Josefien Verbraecken uit Temse. Hij was aanvankelijk blokmaker, daarna bakkersknecht, later kruidenier. Na de dood van zijn echtgenote hertrouwde hij met Godelieve Van Nuffel uit Aalst. Zij vestigden zich in Mortsel, waar zij de kruidenierszaak verder zetten. Bart stamt uit dit tweede huwelijk. (RD)