Standbeeld Kiekeboe klaar voor de bronsgieter

Image
Marcel Kiekeboe zittend op een bank, met naast hem zijn geestelijke vader. Staande: burgemeester Luc De Ryck en beeldhouwer Valeer Peirsman.
TEMSE. Kiekeboe viert dit jaar zijn 30ste verjaardag en dat wordt zowel in zijn woonplaats Zoersel als in stripgemeente Temse gevierd. In Zoersel omvat de hulde o.m. de onthulling van een levensgroot standbeeld van Kiekeboe, een initiatief van het stadsbestuur. De opdracht werd toegewezen aan de Temsese beeldhouwer Valeer Peirsman, die in stripmiddens een reputatie heeft opgebouwd. Eerder al creërde hij de Jommekes-standbeelden in Temse en Middelkerke en het borstbeeld van Willy Vandersteen. Dat laatste wordt in september in Kalmthout onthuld.

De beeldhouwer legt deze week de laatste hand aan Marcel Kiekeboe-zittend-op-een-bank. Op dinsdag 24 april bezocht de geestelijke vader het atelier en werden de laatste details besproken. Merho is enthousiast over het resultaat. Volgende week gaat de stripheld naar de bronsgieter. Het beeld wordt officieel onthuld op zondag 26 augustus (Zoersel-centrum).

 

De viering in Temse vindt plaats op zaterdag 8 september:
- 18.30 ? 19.30 u.: Merho signeert werk in de gemeentelijke bibliotheek
- 20 u. Dacca Loft


Daarnaast is er de opening van de expo '30 jaar Kiekeboe', in het bijzonder '30 jaar auto's in Kiekeboe'. De expo loopt tot zondag 7 oktober. Die dag wordt de luxe-editie van het nieuwe Kiekeboe-verhaal 'Bij verdienste' officieel voorgesteld. Cover: Kiekeboe in Temse (uitgave: Culturele Vereniging Spirit).


Voorafgaand aan het programma wordt ook 'De Snor van Temse' voorgesteld: Gerard Vercauteren (organisatie: De Europese Snorrenclub). In Temse is de organisatie traditioneel in handen van de Culturele Vereniging Spirit en het gemeentebestuur.