Kaaibewoners naar Raad van State tegen Belgomine

TEMSE. Het Actiecomit? Kaai Temse, kortweg AKT, verzet zich bij de Raad van State tegen de verhuizing en uitbreiding van het havenbedrijf Van Riet/Belgomine. De firma ligt naast de Temsebrug en moet verhuizen voor de bouw van de tweede oversteek van de Schelde. Het bedrijf krijgt een nieuwe site aan de andere kant van de brug. Volgens de buurtbewoners, verenigd in AKT, veroorzaakt Belgomine nu al lawaai- en stofhinder en verkeersoverlast en dat zal er alleen maar erger op worden.

AKT vindt dat het gemeentebestuur de firma voortrekt. "Voor de verhuizing moet niet alleen een gloednieuwe loskade worden aangelegd, grotendeels betaald door de belastingbetaler. Ook moet er een ontsluitingsweg worden gecre?erd. Die komt uit op het Stationsplein, waar dagelijks honderden kinderen en zwakke weggebruikers de trein nemen", fulmineert Dirk Lauwers van AKT.

Hoewel vierhonderd gezinnen uit de buurt bezwaren opperden tegen de verhuizing van Belgomine, keurden het gemeentebestuur en later de provincie Oost-Vlaanderen de milieuaanvraag goed. "Het is verwonderlijk dat de negatieve adviezen van onder meer de provinciale milieuambtenaar werden genegeerd. Mag ik ook wijzen op de nauwe banden tussen het bedrijf van ex-burgemeester D?sir? Van Riet, huidig burgemeester Luc De Ryck en gedeputeerde voor Milieu Jef Dauwe?" zegt Lauwers.

In naam van het actiecomit? ziet hij geen andere mogelijkheid dan naar de Raad van State te stappen. (HetVolk)