Antoine Denert haalt na stankwolk neus op voor grootschalige brandweer

KRUIBEKE. Na de stankoverlast van afgelopen zaterdag in Kruibeke bepleit burgemeester Antoine Denert (DENERT) het behoud van de gemeentelijke brandweerkorpsen.

Een bewoner van de Kruibekestraat meldde zaterdag om 5.30 uur een gasreuk in zijn straat. ,,De metingen van de brandweer waren negatief: geen lek dus. Maar ook de manschappen namen de hinderlijke geur waar en verwittigden Victim Waasland'', vertelt Denert. Het Victim-netwerk treedt in werking bij een incident met gevaarlijke stoffen: ze laat de gevarenzone afbakenen en volgt de evoluties op.

,,Uit onderzoek bleek de oorzaak niet in Kruibeke te liggen, wel in het Antwerpse Hemiksem, aan de overkant van de Schelde. Het chemische bedrijf Vopak verluchtte op onregelmatige wijze het ruim van een schip, waardoor gassen vrijkwamen'', gaat Denert voort. ,,Om 8 uur werden de werkzaamheden stilgelegd, want het ging om een zware overtreding. Voor de ontluchting moet een ontgassingsinstallatie worden ingezet. De scheepvaartpolitie maakte proces-verbaal op.''

Naar aanleiding van het incident waarschuwt de Kruibeekse burgemeester voor ,,een grootschalige brandweer die te ver van de burgers staat.'' Hij pleit voor een confederatie van korpsen, zodat gemeentelijke, vrijwillige korpsen hun volledige zelfstandigheid behouden. ,,Alleen voor taken die zij niet aankunnen, moeten ze dan samenwerken met of hun bevoegdheid overdragen aan een groter korps'', stelt Denert voor.

De 251 brandweerteams in ons land, met hun bijna 18.000 manschappen, staan voor een grote hervorming. Verschillende gemeentelijke korpsen zullen dan ??n zone vormen. De Temsese burgemeester, Luc De Ryck (CD&V), sprak zich eerder ook al negatief uit over de schaalvergroting: ,,Samenwerking tussen korpsen is zeker mogelijk, maar opslorping in een groter geheel is uit den boze.'' (HetVolk)