Oudercomit? ongerust over toenemend sluipverkeer in Haasdonk

HAASDONK. In de strijd tegen het sluipverkeer door Haasdonk volgt de politie van Beveren elke ochtend de filevorming op de E17 richting Antwerpen. Zodra de auto's bumperen vanaf Haasdonk, wordt een agent naar het dorpscentrum gestuurd.

Rijdt u elke dag via de E17 naar Antwerpen? Dan weet u dat u vanaf Haasdonk en in het beste geval pas vanaf Kruibeke of Zwijndrecht in eerste versnelling moet tuffen. De snelheidsbeperking aan de Kennedytunnel verergerde het probleem alleen maar. Sinds de chauffeurs er maar 70 in plaats van 100 kilometer per uur mogen rijden, moet u 24 minuten langer aanschuiven, berekende de Vlaamse Automobilistenbond (VAB).

,,Sinds de invoering van de snelheidsbeperking is de verkeersveiligheid in Haasdonk er weer sterk op achteruit gegaan'', zegt Luc de Potter, voorzitter van het oudercomit? van de gemeentelijke basisschool De Zeppelin. De school lig in de Willem Van Doornyckstraat, die het centrum via de Bergstraat (N485) verbindt met de afrit op de E17.

,,Doordat de files op de E17 langer zijn geworden, verwerken we zeer veel sluipverkeer, net op de ogenblikken dat er ook veel kinderen zich in het verkeer begeven'', weet De Potter. Hij wijst erop dat er op de sluipweg liefst drie basisscholen bevinden, waaronder De Zeppelin. ,,De vele, doorgaans buitenlandse vrachtwagens maken het nog eens extra zo gevaarlijk.''

De bewoners van de Bergstraat klagen al langer over de gevaarlijke sluiproute. Op de smalle, kronkelige weg ontbreken fietspaden en trottoirs, waardoor zwakke weggebruikers er zich tussen de vrachtwagens en auto's bewegen.

Schepen van Mobiliteit Raf Van Roeyen (CD&V) ervaart eveneens de toenemende verkeersdrukte. ,,De politie volgt elke ochtend de opbouw van de file op de E17 via het internet. Daarvoor bestaan sites met webcams'', vertelt de schepen. ,,Zodra de file de afrit Haasdonk nadert, posteert de politie een agent op het kruispunt van de Berg-, Bank- en Willem Van Dooryckstraat. Dat gebeurde afgelopen week twee keer. De agent stuurt de vrachtwagens dan via de Bergstraat richting de N70 in Sint-Niklaas.''  (HetVolk)