Beveren start met akties val- en borstkankerpreventie

BEVEREN. De sociale dienst van gemeente Beveren heeft in samenwerking met het OCMW, LOGO Waasland, de gemeentelijke sportdienst, het Rode Kruis, PWA, de mutualiteiten en seniorenverenigingen eind 2005 het BOEBS-project gelanceerd. BOEBS staat voor 'Blijf Op Eigen Benen Staan' en is bedoeld om vallen bij senioren te voorkomen. Afgelopen dinsdag stond op de markt een BOEBS kraam opgesteld, bemand door de diverse partners van het BOEBS-project. Marktbezoekers kregen er  informatie over BOEBS en valtesten. Er werd ook cake en een glaasje heerlijke glühwein aangeboden. Vrijdag wordt de aktie herhaald op de markt in Kieldrecht.

Vallen bij senioren voorkomen door middel van: jezelf in goede conditie te houden, veiligheid in de woning en meer beweging. Vallen heeft grote gevolgen voor een senior. Naast financiële kosten en fysieke letsels zorgt een valpartij ook voor sociale en emotionele schade: sociale isolatie, angst voor verlies van zelfstandigheid, verlies van zelfvertrouwen. "Daarom dit project in onze gemeente in samenwerking met verschillende partners; elkeen op zijn terrein."

 

Het vroegtijdig opsporen van borstkanker
Borstkanker die vroeg ontdekt wordt, is vaak goed behandelbaar. Doordat we de oorzaken van borstkanker niet kennen, kan de ziekte niet vermeden worden. Vroegtijdige opsporing is dus van levensbelang. Voor vrouwen vanaf 50 jaar wordt aangeraden elke twee jaar een mammografie te laten nemen. Sinds juni 2001 loopt het Vlaams Bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen elke 2 jaar een gratis screeningsmammografie laten uitvoeren bij een erkende radiologische dienst. Het gemeentebestuur wil in samenwerking met OCMW Beveren en LOGO-Waasland het belang van het vroegtijdig opsporen van borstkanker onder de aandacht brengen.

 

Beide gezondheidsthema's worden positief in de kijker gezet door middel van tal van acties van 28 november tot en met 10 december. Het hoogtepunt wordt een welzijnsbeurs op donderdag 7 december in OC Boerenpoort in Melsele.