De Nartist en allochtone jeugd onder één dak

TEMSE. Temsese migrantenjongeren vinden maar moeizaam de weg naar het jeugdhuis. Daarom krijgen ze hun eigen clublokaal. De allochtone jeugd is eindelijk thuisgekomen, nu ze sinds afgelopen weekend een eigen clublokaal bezit op de eerste verdieping van het jeugdhuis De Nartist in de Sompershoekwijk.

Op een grote tafel blijven een dambord en gezelschapsspelen onaangeroerd. De jongeren hebben meer oog voor het televisietoestel, waar Christina Aguilera en Madonna over het scherm kronkelen. ,,Alles is beter dan op straat of pleintjes rond te hangen, waar de verleiding voor kwajongensstreken om de hoek loert'', weet begeleider Brahim Chantah (18).

De locatie van het clublokaal is symbolisch. ,,Migrantenjongeren dringen moeilijk door tot de reguliere jongerenwerking. Door hen een plaats te geven in het jeugdhuis, hopen we de drempel te verlagen'', motiveert Luc Vercouteren van de gemeentelijke jeugddienst.

De migrantenjongeren konden de voorbije jaren terecht in een pleisterplaats op Sompershoek, een lokaaltje dat ze voor een symbolische euro huurden van de Bouwmaatschappij. Ideaal was het daar niet. ,,De locatie was te krap en bovendien moesten we de ruimte delen. Op donderdag bijvoorbeeld verzamelden oudere dames er met hun hobbyclub'', zegt Khaled Oulichki (18).

De nieuwe stek van de migranten is elke woensdagmiddag en vrijdagavond open. Khaled en Brahim hopen dat ook Belgen de weg vinden naar de ruimte. De komst van meisjes ligt moeilijker. Volgens Khaled heeft dat niets met religie te maken. ,,Zie je meisjes al voetballen of spelen op de PlayStation'', lacht hij. ,,Trouwens, ze hebben hun eigen meisjeswerking.''

De opening van het clubhuis was reden voor een dubbel feest, want tegelijk werd Den Boot onthuld in de tuin van De Nartist. Het kunstwerk is gebaseerd op een creatie van Panamarenko. Den Boot werd twee jaar geleden gemaakt door zeven allochtone jongeren uit het Koninklijk Atheneum. (HetVolk)