Gunstig advies over omstreden belasting

KRUIBEKE. De auditeur van de Raad van State geeft het gemeentebestuur van Kruibeke gelijk in een zaak van een belastingreglement op grote infrastructuurwerken. Het reglement werd eerder twee keer vernietigd.

Het gemeentebestuur voerde de belasting enkele jaren geleden in, maar het reglement werd door de provincie en door toenmalig Vlaams minister Paul Van Grembergen vernietigd omdat de gemeente volgens hen met de belasting vooral de Vlaamse overheid wou treffen bij de aanleg van een 700 hectare groot overstromingsgebied. Burgemeester Antoine Denert verzet zich al jaren tegen dit project.

300 miljoen

Als de Raad van State het advies van de auditeur volgt, zal de Vlaamse overheid fors moeten betalen. Zes jaar geleden werd becijferd dat het om 300 miljoen oude Belgische frank (7,440 miljoen euro) kon gaan. Als de Raad van State de gemeente in het gelijk stelt, geldt het belastingreglement niet met terugwerkende kracht en kunnen enkel de toekomstige werken aan de potpolder belast worden. De auditeur acht het alleszins niet bewezen dat de belasting uitsluitend gericht is op de werken in de potpolder.

Volgens de advocaten van de gemeente Kruibeke gaat het om een compensatie voor geleden hinder. Bij grote infrastructuurwerken wordt immers ook het wegennet extra belast en zijn er andere vormen van overlast voor de inwoners. Bovendien geldt het reglement ook voor andere grote werkzaamheden zoals de aanleg van pijpleidingen of Aquafinwerken. (HetVolk)