CD&V verbreekt verloving met partij rond Denert

RUIBEKE. Grote opschudding in de Kruibekeekse poitiek. CD&V weigert in zee te gaan met de groep van burgemeester Antoine Denert, ondanks een mondeling coalitieakkoord. Denert, verrast door de beslissing, laat de deur op een kier.

Het bestuur van CD&V besliste dinsdagavond het voorstel van de groep DENERT te verwerpen. ,,De verdeling van de mandaten van burgemeester, schepenen en OCMW was niet echt evenwichtig'', motiveert CD&V-lijsttrekker Stijn Bogaert de opmerkelijke beslissing. De christendemocraten werden na de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober de ??n na grootste politieke familie in Kruibeke, na grote verliezer DENERT. CD&V veroverde liefst acht zetels, terwijl de partij van de burgemeester maar negen afgevaardigden overhield. Daardoor verloor Denert zijn absolute meerderheid en moest hij op zoek naar een coalitiepartner.

CD&V-kopman Stijn Bogaert liet een maand geleden nog weten dat zijn partij de bruid zou worden. Maar al snel doken problemen op. De christendemocraten wilden een volledig uitgewerkt akkoord, terwijl DENERT het aantal afspraken wilden beperken om ,,tijdens de volgende legislatuur kort op de bal te spelen''.

Nieuw gesprek

Acht voorbereidende gesprekken blijken nu geen resultaat op te leveren. ,,We drongen vergeefs aan op een duidelijke taakverdeling in het college en op heldere afspraken rond de toetreding van de OCMW-voorzitter in het college en rond andere nevenmandaten, zoals intercommunales en de huisvestingsmaatschappij'', stelt Bogaert. ,,Het is duidelijk dat in het laatste voorstel van DENERT er geen indicaties waren dat er de komende zes jaar ook maar iets zou veranderen voor de Kruibekenaar. CD&V kiest desnoods voor een positieve oppositierol.''

Antoine Denert reageert verrast op het nieuws. ,,Hoe de taken in het college worden verdeeld, is van ondergeschikt belang. We zullen samen beslissingen nemen'', reageert de burgemeester.

Hij laat de deur op een kier staan en verwacht een nieuw gesprek met CD&V. Zolang stelt hij gesprekken met SP.A, Groen! en VLD uit. Die alternatieve coalitie zou maar een nipte 13 op 25-meerderheid halen.  (HetVolk)