Test elektronische alarmsirenes op 5 oktober

WAASLAND. Op donderdagvoormiddag 5 oktober plant de Civiele Veiligheid een test van de elektronische alarmsirenes. Deze test is bedoeld om de bedrijfsklaarheid van het net na te gaan.

De elektronische sirenes die sinds enkele jaren door de Civiele Veiligheid worden opgesteld in bepaalde risicozones rond nucleaire centra en Seveso-bedrijven, worden dagelijks getest op hun gebruiksklaarheid. Dat gebeurt via zogenaamde "stille testen". Zij verlopen via het radionetwerk van de Civiele Veiligheid en zijn niet hoorbaar voor de bevolking.

Op de eerste donderdag van ieder trimester doet de Civiele Veiligheid ook "luide testen". Deze luide testen moeten iets meer vertellen over de hoorbaarheid van de signalen. De volgende test is gepland op 5 oktober van 8.45 tot 10.15 uur. De daaropvolgende testen gaan door op 4 januari, 5 april, 5 juli en 4 oktober 2007.

Tijdens de test zal de sirene een nucleair alarmsignaal geven. Dit signaal is een gemoduleerde toon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na het signaal zal uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap "Proefsignaal" weerklinken. Voor eventuele reacties naar aanleiding van de sireneproeven kan de bevolking terecht op het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie over de proeven krijgt u ook op het gratis telefoonnummer 0800 94 113. Bijkomende informatie over het alarmeringsnet van de Civiele Veiligheid kan u vinden op www.seveso.be.