Mindervaliden centraal in nieuwe wijk

ZWIJNDRECHT. De wijk Nieuwland, waar al 146 woningen stonden, is afgewerkt met 49 huizen en appartementen. De Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij nodigde de Vlaams minister van Gelijke Kansen, Kathleen Van Brempt (SP.A), uit om het project in te huldigen. Twaalf van de 49 woongelegenheden zijn voorbehouden voor mensen met een handicap.

De ruime kamers hebben er bredere deuren en lagere ramen en zijn uitgerust met een aangepaste keuken en sanitair.

Volgens directeur Jan Van Steenlandt van de huisvestingsmaatschappij is het project belangrijk voor de integratie van gehandicapten: ,,Gekluisterd zijn aan een rolstoel wordt pas echt een handicap wanneer je niet kan wonen waar iedereen woont.''

Centraal op het plein aan de Driesheidelaan werd een centrum gebouwd, van waaruit de mindervaliden worden begeleid in hun zelfstandig wonen. Dag en nacht is er een assistent aanwezig om de post te gaan halen, een formulier in te vullen en te helpen bij het eten of het douchen.

Naast de twaalf woningen voor gehandicapten werden er zeven eengezinswoningen en dertig appartementen gebouwd.

In de buurt werd een vijver ge?ntegreerd die tevens dienst doet als bufferzone voor het regenwater. Nieuwland was een oude, onafgewerkte wijk, die ligt tussen de Struikheide-, Driesheide- en Boterbloemlaan. (HetVolk)