Kinderen asielzoekers krijgen onthaalonderwijs

BEVEREN. Het gemeentebestuur van Beveren heeft in overleg met minister van onderwijs Frank Vandenbroucke een pedagogisch verantwoorde oplossing uitgewerkt voor de opvang van de kinderen van de Doelse asielzoekers. Elke basisschool van Kieldrecht krijgt ??n extra leerkracht. Zij zullen zich bezighouden met de opvang van de anderstalige kinderen. Met de directies van de scholen werd overeengekomen een spreidingsplan uit te werken. Dat betekent dat de anderstalige kinderen verspreid over de drie basisscholen zullen opgevangen worden. Het is de bedoeling dat de kinderen na deze vorm van onthaalonderwijs in zullen zijn om deel te nemen aan de reguliere lessen. Het onderwijsonderricht kan in die voorbereidende fase dan ook ingericht worden in aparte klassen. Elke school beslist hierover autonoom. In de gemeentelijke basisschool te Kieldrecht zal dit onderwijs worden verstrekt in een aparte klas. Met deze oplossing wil het gemeentebestuur het recht op onderwijs garanderen maar wijst er tegelijk op dat dit een tijdelijke oplossing is.

Met de dienst Vreemdelingenzaken is overeengekomen dat er binnen de maand een menswaardige oplossing moet komen voor de Romagezinnen. De huizen waarin de gezinnen wonen, beschikken niet over gas, water of elektriciteit. Dat kan in de winter zorgen voor mensonwaardige situaties.
Met de dienst Vreemdelingenzaken werd afgesproken dat deze gezinnen vanuit Doel, afhankelijk van hun ?statuut?, ofwel zullen overgebracht worden naar een opvangcentrum voor asielzoekers ofwel zullen gerepatrieerd worden.