Treffelijk onderhouden wegen en voetpaden

BEVEREN. Beveren is met zeven deelgemeenten een van de grootste gemeenten in Vlaanderen qua oppervlakte, na Antwerpen en Gent. De 45.700 inwoners vinden het allerbelangrijkste dat de liefst vijfhonderd kilometer wegen en voetpaden treffelijk worden onderhouden (96,7 procent).

Uit de gemeentekas wordt jaarlijks 400.000 euro gereserveerd voor uitsluitend de aanleg en renovatie van voetpaden.

Elk jaar gaat ook 500.000 euro naar de renovatie van woonwijken. De leefkwaliteit (94,5 procent), waarvan de netheid van de straten en pleinen een essentieel onderdeel uitmaakt, geven de respondenten de tweede hoogste prioriteit.

Daarvoor haalde de beleidsploeg twee jaar geleden een goed rapport, toen verbruikersorganisatie Test Aankoop tot de conclusie kwam dat Beveren de op een na properste gemeente van Vlaanderen was, na het Limburgse Genk.

Op plaats drie in het lijstje met gewichtige thema's staat de klantvriendelijkheid van de gemeentediensten (90,2 procent).

Gevraagd om daarover een oordeel te vellen, vindt amper een kleine minderheid van de ondervraagden (7,1 procent) dat het personeel het slecht aanpakt.

Over de buitenschoolse opvang en speelpleinwerking (6,5 procent) heerst nog minder ontevredenheid. Opmerkelijk misschien, want er zitten hiaten in het aanbod. Haasdonk stelt het zonder kinderopvang. In Verrebroek en Kallo is er vraag naar uitbreiding. Boven de Expressweg, vooral in Kieldrecht, weerklinkt ook de roep naar speelpleinwerking.

Over het blauw op straat tot slot heerst tevredenheid. Opvallend is dat de politie sinds dit jaar de hulp krijgt van een priv?-bewakingsfirma, die mee toezicht houdt op risicoplaatsen. Dat gebeurt tijdens de vakanties en weekeindes in het zwembad en doorlopend op het kasteel Cortewalle en aan het zwembad in de hoofdgemeente, aan de tramterminus in Melsele en in het park van Kallo en in de sportzone van Kieldrecht. (HetVolk)