Temsenaar maakt beeld Willy Vandersteen
De heidegemeente Kalmthout speelt het jongste decennium haar band met Suske en Wiske en hun geestelijke vader Willy Vandersteen steeds meer uit als toeristische troef. Vandersteen woonde er talrijke jaren, had er zijn studio, werd er ereburger, heeft er een wandelpad en ga zo maar. Suske en Wiske bezitten er een standbeeld en een museum.
Vooral Jan Francken, stationschef van Heide en Sus en Wis-fanaat, heeft met zijn stripfeesten en andere initiatieven extra impulsen gegeven aan Kalmthout als stripgemeente. Hij heeft het ook voor mekaar gekregen dat midden een winkelcomplex, vandaag in opbouw op de terreinen van de oude fabriek Draka Polva, een plein naar Vandersteen wordt genoemd en dat daarop een standbeeld van de grootmeester komt.
De opdracht voor het beeld werd toegewezen aan de Temsese beeldhouwer Valeer Peirsman. Het gemeentebestuur van Kalmthout keurde zijn ontwerp al goed. Het wordt een bronzen buste op een sokkel, in zijn geheel 2,20 meter hoog. Rondom komen trapjes waarop kinderen kunnen stappen of zitten. In de sokkel wordt een holte geslepen waarin een boek van Suske en Wiske ligt, zodat de striphelden zelf ook present zijn. Het winkelcentrum opent volgend jaar in de lente en ook het standbeeld van 12.500 euro wordt dan onthuld.
Valeer Peirsman verwierf een sterke reputatie als monumentenbouwer. ,,Temse is zowat een Openluchtmuseum Valeer Peirsman , met de beeldengroep De Kaailopers op de Wilfordkaai als blikvanger'', zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). In het Waasland staan op diverse plaatsen standbeelden van zijn hand, onder meer in Beveren, Sint-Pauwels en Stekene.
De kunstenaar cre?erde ook de Jommekesstandbeelden in Middelkerke en Temse. Zijn faam als kunstenaar bracht Kalmthout naar de Scheldegemeente. (HetVolk)