Kasteeldreef belangrijke centrumstraat voor nieuw winkelcentrum

BEVEREN. De verkeerscirculatie in het centrum van de gemeente zal in de nabije toekomst worden bepaald door het winkelcentrum De Warande dat in het gebeid tussen de Grote Markt-Vrasenestraat- Kasteeldreef wordt gerealiseerd. Daarom zal de Kasteeldreef worden aangepakt omdat er een heel andere verkeersafwikkeling wordt verwacht.

In de Kasteeldreef zelf komt een hoofdtoegangsweg voor wagens naar het nieuwe winkelcentrum. Daartoe zal de woning Kasteeldreef 19 worden afgebroken. De leveranciers krijgen een toegang via de De Brownestraat. Dat de Kasteeldreef in het Beverse centrum een erg belangrijke verkeersrol speelt, is duidelijk. Ze zal worden heringericht over de ganse lengte en tot aan het eerste deel van de Polderdreef waar via de Marcel Van der Aastraat een nieuwe wijk wordt bereikt. Ook het kruispunt aan de N70, achter de kerk wordt er bij betrokken. Het grote vraagstuk was of et verkeer richting kerk, de toegang tot De Warande al dan niet zou blokkeren. In een eerste voorstel zat het knippen van de Kasteeldreef ter hoogte van de toegangsweg en zo geen verkeer meer toelaten in de richting van de Grote Markt.


In september 2005 liet de gemeente een studie uitvoeren rond de verkeersstromen in het centrum. Via deze gegevens werd een verkeerssimulatie uitgewerkt en daaruit werd besloten dat het knippen van de Kasteeldreef, zoals was voorzien, tot gevolg zou hebben dat het verkeer zich vast rijdt op die plek. En dat wou de gemeente voorkomen.


Bovendien zou het ook voor files zorgen in de Diederik Van Beverenlaan en verderop in de Pastoor Steenssensstraat.
De verkeersafwikkeling in de Kasteeldreef is niet te onderschatten want uiteindelijk komt de schoolbevolking van 3 scholen er gedeeltelijk in terecht. Vandaar dat de gemeente er een visie ontwikkelt in samenwerking met  de voetgangersbeweging. De weggebruikers moeten er duidelijk ervaren dat ze aan een school zijn. Toch blijft het voor het gemeentebestuur een moeilijke denkoefening om de Kasteeldreef verkeersvriendelijk te maken als centrumstraat.


Achteraan de Kasteeldreef zit ook het kruispunt aan de Halfdreef in het project. Verder wordt ook de rijrichting in de Donkvijverstraat -IJzerhand omgedraaid zodat het verkeer uit Vrasene vlot naar de N70 aan de D.Van Beverenlaan zal geraken en zo zal de Kasteeldreef worden ontlast.(fvdv)