Schaal Schoeters - Grote Prijs van Beveren gemeentelijk visitekaartje
Schepen van Esbroeck wees op de liefde en het groot hart dat de club had voor de wielersport en dat daardoor 30 jaar geleden de Schaal Schoeters, nu de Grote Prijs Gemeente Beveren, naar de gemeente werd gehaald. "Op dat moment was dat niet zo evident al had het CHW toen al vijf jaar ervaring in het organiseren van plaatselijke wedstrijden. Maar de Schaal Schoeters organiseren was toch nog wel iets anders. Het was Marcel Van Kerckhove die de uitdaging aandurfde. Zoiets doe je niet van vandaag op morgen. Ik denk dat het niet alleen een uitdaging was maar ook een risico, ook op financieel vlak. Dergelijke organisatie kost heel wat meer.", aldus de schepen.
Het is nu nog steeds een tocht van ongeveer 75 km door Oost-Vlaanderen, door minstens een 10-tal gemeenten waarvan de gemeentebesturen moeten worden benaderd. Er moet immers gevraagd worden hoe het zit met de wegenwerken en omleidingen. Het is niet alleen in Beveren dat de straten open liggen! Schepen Van Esbroeck wist waarover het ging: "En dan is er nog het financieel voor elkaar krijgen en de seingevers aan de hoeken van de straat zetten, de politie die moet begeleiden. Het is niet eenvoudig. Het is een huzarenstukje dat ondertussen al 30 keer werd gedaan. Dat is toch de moeite waard. We mogen zeggen dat na die 30 jaar, het nog steeds een groot succes is. Het aantal deelnemers stijgt nog. CHW is dus niet op zijn lauweren gaan rusten. Er worden nog steeds nieuwe impulsen gegeven."
In 2004 heeft de gemeente, op vraag van het bestuur via de Grote Prijs van Beveren, een extra financiële ondersteuning gegeven. "We vonden het belangrijk,", aldus Van Esbroeck, "Dat wij daar als gemeente onze financiële bijdrage bij deden. Het wordt trouwens ook allemaal moeilijker. Het kan niet allemaal van de club komen en het is tenslotte toch een uitstraling van onze gemeente."
De schepen was het bestuur dankbaar omdat het destijds die stappen heeft willen zetten om deze Grote Prijs in leven te roepen, in leven te houden zodat die er nu nog altijd is. "We mogen toch wel zeggen dat deze wedstrijd een parel is aan de Beverse sportkroon. We hebben in Beveren veel parels, maar deze koers is zeker een mooi blinkende parel in het sportgebeuren. Een koers die ‘cachet’ geeft."
CHW-Voorzitter William Vettenburg zei verheugd te zijn dat de gemeente zijn naam had verleend aan de Schaal Schoeters. Het succes van 2007 te evenaren, zal misschien onmogelijk zijn met bijna 200 deelnemers, wat toch het absolute maximum is van de KBWB. Niettegenstaande heeft secretaris Guido Van Nauw al 31 ploegen ingeschreven wat volgens de voorzitter een bewijs is dat ze graag naar Beveren komen. Hij wees op de enorme inspanningen die het gemeentebestuur doet voor de sport op vlak van infrastructuur en logistieke steun. "Maar toch zijn er mensen die dromen van een ultieme organisatie. ’t Zou wat zijn moesten we ooit nog eens de start van een rit in de Ronde van Frankrijk konden meemaken in Beveren, zoals begin der jaren vijftig. We hoeven absoluut niet onder te doen voor de Antwerpenaren. Het zou Beveren een uitstraling bezorgen met een wereldgebeuren. Ons wel bewust zijnde van heel veel kosten. Maar been mens mag toch eens dromen. En soms komen dromen ook uit.", besloot voorzitter William Vettenburg.
De integratie van de Schaal Schoeters in het wielerleven van het CHW moet gezien worden in een visie die in de zeventiger jaren door stichter Marcel Van Kerckhove, werd gevolgd: "Uitpakken met organisaties die de bevolking aanspreken. "
Burgemeester Van de Vijver noemde de stichter van het CHW, Marcel Van Kerckhove, een ‘monument’. Hij plaatste het 35-jarig bestaan van het CHW ook in het kader van de profkoersen van weleer. Toen was het nog evident dat bijna elke gemeente een beroepsrennerskoers had. In 1978 keek het CHW toch nog een stapje verder en haalde de Schaal Schoeters naar Beveren. Een koers die een ander karakter, een ander niveau, had. Burgemeester Van de Vijver: "We prijzen ons gelukkig dat er toen pioniers waren die deze wedstrijd naar Beveren haalden en war wij als gemeentebestuur achter staan. Het zag in, dat de Schaal Schoeters belangrijk was en dat het CHW er meer subsidies voor moest krijgen."
Reeds als schepen van sport ijverde Marc Van de Vijver er voor: "Die steun was heel belangrijk omdat zo’n wedstrijd organiseren geld kost en dat allemaal bijeenhalen via sponsorgeld werd moeilijker en moeilijker en vandaar dat extra ondersteuning nodig was. We hebben dus een heel goede beslissing genomen om het CHW meer middelen te geven om deze wedstrijd toch binnen de gemeente te houden en ook naar de toekomst toe zullen wij dat nog bekijken. We kunnen het ook niet maken dat de mensen ‘belleke trek’ van deur tot deur moeten doen om aan voldoende financies te geraken. Wij zullen zorgen dat de Schaal Schoeters binnen de gemeente blijft."
De burgemeester weet dat voor de Grote Prijs van Beveren nog een mooie toekomst is weggelegd. De gemeente zal het kader creëren maar het zijn volgens hem de vrijwilligers die daar een ziel in moeten steken en samen met dat kader, prachtige dingen doen.
Schaal Schoeters, een buitengewone organisatie
De Schaal Schoeters ontstond in 1957 als herinnering aan de Antwerpse BWB-figuur Egide Schoeters. Hij was van 1919 tot 1931 voorzitter van de Antwerpse afdeling. In 1947 werd hij Bondsvoorzitter en bleef die functie vervullen tot in 1956, het jaar dat hij overleed.
Was zo’n wielerfiguur dat men in Hoboken besloot om een 'Schaal Egide Schoeters' in te richten om de herinnering aan hem te bewaren. Zo werd de allereerste Schaal Schoeters in Hoboken gereden op 30 mei 1957. Vorig jaar was dat vijftig jaar geleden. De Schaal Schoeters werd voor het eerst begin juli 1978 in Beveren gereden met start in Zottegem zodat een groot stuk van Oost-Vlaanderen werd aangedaan. Het woord ‘klassieker’ lag onmiddellijk in vele monden. Maar het CHW vond dat semi-klassieker al meer dan voldoende was. Sedert dat jaar is deze interclub niet meer buiten Beveren geweest.
Ook al bestond het CHW amper vijf jaar in 1978, er werd reeds voldoende bewezen dat ze al die organisaties aan kon. De Schaal Schoeters werd vrijwel onmiddellijk het 'visitekaartje' van het Comité Ter Heropleving van de Wielersport én van de gemeente Beveren.
De aankomstlijn lag steeds in de Kasteeldreef en dat was voor de 30ste editie in 2007 nog steeds zo. Aankomen in het centrum, vlakbij de Grote Markt, was en is een troef. Merkwaardig is toch dat slechts enkele keren gebruik werd gemaakt van de 500 meter lange, rechte en brede Kasteeldreef als aankomststrook. Een schitterende aankomstplaats maar omwille van sponsors te plezieren, worden de renners langs de Ciamberlanidreef gestuurd en blijft slechts een paar honderd meter over om te spurten.
Bij 30 jaar Schaal Schoeters-Grote Prijs Gemeente Beveren, mag zeker eens gewezen worden, op de moeite die deze organisatie kost. In de loop der jaren heeft het CHW het niet gemakkelijk gehad om zich aan te passen aan de steeds wijzigende reglementen, het drukkere verkeer, de duurdere seingevers, de afhakende sponsors…
Toen secretaris Guido Van Nauw begin der jaren tachtig, de organisatie van de Schaal Schoeters op de schouders nam, was dat een opdracht die hij met plezier deed. Maar de tijden veranderden en we horen het hem nog zeggen bij de 20ste Schaal Schoeters in 1997: "Heden ten dage is een wielerwedstrijd organiseren een echte nachtmerrie geworden. Voor elke uitgave moet ik vaststellen dat in iedere gemeente rekening moet gehouden worden met wegenwerken, straatversmallingen, bloembakken, verkeersdrempels en andere verkeersremmers."
Maar de CHW-secretaris wroet zich door alle problemen heen. Van 1 januari tot de dag van de wedstrijd. En dat alles piekfijn verloopt bewees de 30ste uitgave in 2007. Een organisatie die al zoveel jaren bestaat, moet góed zijn of het duurt geen dertig keer! (Rolf Duchamps)