CD&V vraagt ook volksgezondheidsonderzoek

ZWIJNDRECHT. Zoals gepland maakte Vlaams minister voor leefmilieu Kris Peeters de concrete actieplannen bekend met betrekking tot de bodemsanering rond de Limburgse Umicore vestiging. CD&V gemeenteraadslid Bruno Bijl vraagt ook actie vanuit het Zwijndrechts gemeentebestuur.

?Tegen 30 juni 2006 zal door Umicore en de Openbare Vlaamse  Afvalstoffen Maatschappij, OVAM, een prioriteitenlijst opgesteld worden met betrekking tot de sanering van andere gebieden in Vlaanderen, gelegen in de omgeving van Umicore vestigingen.
?Aangezien Zwijndrecht hiertoe behoort wensen wij dat het gemeentebestuur aandringt bij de bevoegde instanties om mee in het onderzoek opgenomen te worden. Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over bodemverontreiniging in onze gemeente.?
Het risicogebied beperkt zich niet enkel tot de onmiddellijke omgeving van de Umicore vestiging zoals dat in Kruibeke het geval is. De lucht- en bodemverontreiniging heeft volgens CD&V ook te maken met het industriegebied in Zwijndrecht, de autosnelweg, de nabijheid van het havengebied. 
?Indien hierover correcte informatie bestaat, bijvoorbeeld door analyse van de resultaten van meetpalen die in het industriegebied geplaatst zijn moet dit correct gecommuniceerd worden met de bevolking. Onduidelijke en onvolledige berichtgeving brengt bij de inwoners alleen maar twijfel en ongerustheid met zich mee. Het is de taak van het gemeentebestuur en van de bevoegde instanties om de inwoners correct en duidelijk te informeren over de gezondheidsrisico?s in onze gemeente.? Zo besloot gemeenteraadslid Bruno Bijl. (fvdv)