Evaluatie maatregelen vogelgriep

BEVEREN. De maatregelen tegen de vogelgriep van oktober 2005 zijn ge?valueerd. De afgebakende natuurgebieden zijn quasi ongewijzigd gebleven. Voor de gemeente Beveren vallen de gemeenten Doel, Haasdonk (Stuurstraat), Kallo (woonkern en havengebied), Kieldrecht, Melsele (Galgestraat, Kwarikweg, Scheldedijk, Smoutpot, Zwaluwbeek) en Verrebroek in de gevoelige natuurgebieden. Daardoor blijven de huidige maatregelen gehandhaafd. Voor de nieuwe, toegevoegde gebieden is een overgangsregeling voorzien tot 28 februari.

In de praktijk betekent dit voor particulieren dat er geen ophokplicht geldt voor pluimvee. Het voederen en drenken van volgels mag niet in openlucht gebeuren. Er mag nl. geen contact zijn met wilde vogels.
De ophokplicht voor professionele pluimveebedrijven blijft behouden. Deze verplichting wordt versoepeld: van nu is er sprake van een afschermplicht. De dieren mogen in open lucht rondlopen maar moeten overal van de in het wild levende vogels afgeschermd zijn door gaas of netten. Net als bij de particulieren geldt de algemene maatregel dat het voederen en drenken van de vogels nog binnen dient te gebeuren of op een wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
Door de recentste ontwikkelingen en de acties in de omliggende landen verwacht zullen de maatregelen weldra verstrengd worden.
Voor meer informatie over griep, vogelgriep of een eventuele grieppandemie kunnen particulieren en professionele pluimveehouders terecht op het algemeen influenza call center 0800 99 777.
Voor een lijst met de exacte straatnamen en voor een antwoord op vaak gestelde vragen van particulieren kunt u terecht op www.beveren.be.