Gym Waasland viert 50-jarig bestaan

MELSELE. Turnvereniging Gym Waasland viert het gouden jubileum en wordt daarvoor op Cortewalle ontvangen door het gemeentebestuur. De vereniging kende een intense werking en in de loop der jaren zorgde ze er voor dat Melsele het turndorp bij uitstek werd.

De eerste stap werd in 1955 gezet bij de L.S.A. de Landelijke Sociale Aktie van de Alfons Van Puymbroecklaan. In die vereniging dacht men er aan de kinderen van de straat te houden, onder meer door de turnsport.
Kontakten werden gelegd en op 8 februari 1956 werd Jong Waasland geboren, niet alleen voor de kleinen van de L.S.A. maar voor de jeugd van gans Melsele. De doelstelling was toen:?IJveren voor een gezonde en flinke jeugd, jonge mensen, die bij al de inspanningen, die hun geboden worden, de moed kunnen opbrengen van een inspanning en van uithoudingsvermogen. Gezonde zielen in een gezond lichaam?. Zo werd het omschreven door E.H.  Ivens, oud-pastoor en medestichter.
De eerste voorzitter werd dhr. Georges Beutels en hij bleef zich 35 jaar lang inzetten voor de vereniging
Alle activiteiten op een rij zetten is onbegonnen werk.  Het vermelden waard is toch wel dat reeds in april 1956  o.l.v. Jef De Clercq reeds 80 leden onder de 12 jaar kwamen turnen. In oktober was het ledenaantal reeds tot 130 gestegen.
Een uniform werd aangemeten.  Volledig wit met een azuurblauw -gele gordel.  Deze werden de kleuren van de turnkring, met daarop het gekende Jong Waasland -schildje.
In februari 1957 volgde de aansluiting bij de Koninklijke Belgische Katholieke turn - en Sportfederatie (K.B.K.T.S.F.)  Het bleef echter niet bij de jonge kinderen want in 1957werd de afdeling van de jongens boven de 15 jaar gesticht.
Op 28 juli 1957 was er een eerste zomerfeest van de kring en op 24 november 1957 de eerste bonte avond.  Van toen al nam Jong Waasland deel aan allerlei activiteiten als tornooien, optochten, kampen, processies en opluisteren feestelijkheden.
In 1958 werd het vaandel gewijd. Er werd ook weer aan uitbreiding gedacht en zo werd de meisjesafdeling tot leven gebracht. Bij de eerste inschrijvingsbeurt waren er onmiddellijk 90 leden.  In 1959 werd zij officieel erkend door de gouw en de federatie.
Aan oefenen, optreden en kampen was er geen gebrek, wel aan muzikale begeleiding in de optochten.  Daarom werd in 1961 het tamboer - en trompetterkorps opgericht.  En op 14 oktober 1961 kreeg het de naam ?Drumband Jong Waasland.?  De leiding werd toevertrouwd aan meester A. Vercauteren.
Ondertussen behaalden de turners en turnsters ook al knappe uitslagen zoals in mei 1960 toen de kadetten kampioen van Oost-Vlaanderen in de hoogste categorie werden.  Deze titel werd onafgebroken behaald tot in 1965.  Een week later turnden diezelfde kadetten zich tot kampioen van Belgi?, reeks uitmuntendheid, in St. Genesius-Rode.
Ook het muziekkorps scoorde want het werd in Halle overwinnaar in de reeks ?Turn - en muziekkorpsen.? De successen bleven elkaar opvolgen.
Enkele jaren later werd de kring nogmaals uitgebreid.  Uit de schoot van de K.A.V ontsprong een damesafdeling met oorspronkelijk 32 leden.
Kort nadien was er opschudding in de turnwereld want Jong Wasland moest een scheuring verwerken.  Een tweede turnclub in de gemeente was een feit.  Naast Jong Waasland werd Jeugdig Waasland opgericht, het latere Gymnastica. Beide clubs gingen hun eigen weg.  Beide besturen en leiding werkten hard om hun club hoger op te brengen. Mooie resultaten werden behaald door het muziekkorps en beide turngroeperingen. 
Er was trainingsruimte te kort, Jong Waasland zocht het in het patronaat aan de school O.L.V. van Gaverland en Gymnastica in de Lindenlaan in Beveren.   Geleidelijk aan verdwenen de groepswedstrijden en daarmee gepaard gaande de optredens van het muziekkorps ofschoon nog veelvuldig werd deelgenomen aan optredens in de gemeente en tijdens carnavalstoeten maar het oorspronkelijk doel was verdwenen.
Voor turnen werden er praktisch enkel nog individuele wedstrijden ingericht. Keurploegen werden opgericht en het aantal trainingsuren voor de keurturners en turnsters moest naar omhoog. De noodzaak om een Melseelse wedstrijdploeg te hebben werd steeds nadrukkelijker gevoeld.
Enkele bestuursleden van beide verenigingen staken de hoofden bij elkaar maar een fusie was niet zo vanzelfsprekend en talrijke moeilijkheden moesten overwonnen worden. Na een eerste mislukte poging na een jaar onderhandelen kwamen in juni 2000 opnieuw enkele bestuursleden van beide clubs bijeen. Ondertussen was ook de bouw van de nieuwe gemeentelijke turnhal te Melsele praktisch voltooid .  In augustus 2000 werd de fusie tussen Jong Waasland en Gymnastica een feit en in september 2000 werd gestart onder de fusienaam ?Gym Waasland? Voor wie de nieuw turnhal ene echt paradijs was.
Ondertussen werkte Gym Waasland zich op tot de top van Belgi? wat wedstrijdgymnasten betreft. Tientallen medailles werden ondertussen behaald op provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenschappen. Er wordt nu zelfs meegdaan op Europees en wereldniveau wat betreft de discipline Tumbling.
In de toekomst willen het bestuur dit niveau zeker behouden, maar een professionele trainer wordt hierbij dan wel een noodzaak.
In 2005 was Gym Waasland met 629 leden aangesloten bij de Gymnastiek Federatie Vlaanderen. De club heeft een ruim aanbod zowat voor iedereen. Naast het wedstrijdturnen is er ook  bewegingsopvoeding voor kleuters, recreatief turnen voor jongens en meisjes,  recreatief toestelturnen, aerobic, conditietraining voor dames, air-track, jazz, bewegen op muziek voor kleuters en eerste leerjaar. (fvdv)