Betere bereikbaarheid en meer parkeermogelijkheden Sportpaleis

ANTWERPEN. Er is goed nieuws voor de Wase bezoekers van het Antwerpse Sportpaleis. De jongste tijd was er heel wat kritiek op de stad omdat de politie parkeerboetes uitschreef voor de bezoekers die zich in de omgeving van het Sportpaleis parkeerden. Het  schepencollege heeft nu gunstig advies gegeven voor de aanleg van een tijdelijke parking bij het Sportpaleis. Het dossier is al op weg naar de Vlaamse overheid.

De nieuwe parking wordt aangelegd tussen de Carettestraat en de Vaartkaai en biedt plaats aan bijna 1300 auto's. De gronden zijn eigendom van de dienst Scheepvaart en zijn op lange termijn bestemd voor de verbreding van het Albertkanaal. De tijdelijke parking maakt onderdeel uit van het dossier voor de Topsporthal, maar moet er tevens en vooral ook voor zorgen dat de parkeerdruk van het Sportpaleis in de omliggende wijken afneemt.
Telkens als in het Sportpaleis evenementen plaatsvinden, wordt de buurt geconfronteerd met een sterk verhoogde parkeerdruk. Met de aanleg van een tijdelijke parking wil het stadsbestuur een oplossing bieden voor die problematiek.
Het stadsbestuur werkt anderzijds ook aan de mogelijkheden voor het openbaar vervoer waarmee een groot aandeel bezoekers aankomt. Ook dat doet de druk op de wijk en de wegen erheen afnemen.
Maar ook via parkeerplaatsen zullen de wagens uit de woonwijken worden gehouden. Met deze parking van precies 1287 plaatsen erbij, zal het aantal parkeerplaatsen toenemen tot bijna 4000 rond het Sportpaleis en de Topsporthal.
Bij evenementen in het Sportpaleis zit tram 3 van aan de terminus in Melsele, telkens reeds vol. De huidige tramcapaciteit na afloop van de avondevenementen in het Sportpaleis bedraagt circa 2250 personen in alle richtingen. Er kan wel een bijkomend aanbod voor 7500 personen gerealiseerd worden door het inzetten van extra trams en bussen. Dit bijkomend aanbod van De Lijn, kost ongeveer 400 000 euro per jaar. Om deze kostprijs te betalen, zal het Sportpaleis een mobiliteitsbijdrage moeten doorrekenen in de prijs van het toegangsticket.
Er wordt ook voorgesteld om meer maatregelen te treffen om bezoekers met collectief vervoer naar het Sportpaleis te brengen.  Verder worden ook meer fietsstallingen aangebracht.
De voorgestelde maatregelen kaderen in de inplanting van de nieuwe Topsporthal. Het stadsbestuur heeft met de wens om de Topsporthal te bouwen nu een kans om te zorgen voor een totaaloplossing. Bij afwezigheid van de realisatie van de Topsporthal, zullen de mobiliteitsproblemen en het bijhorend buurtprobleem de komende jaren immers blijven bestaan. Het eventueel uitstellen of afstellen van de Topsporthal kan een status quo betekenen van de mobiliteitsproblematiek rond het Sportpaleis.
Het stadsbestuur hoopt nu snel op de afhandeling van het vergunningsdossier van parking ?n Topsporthal door de Vlaamse overheid, waarmee dan niet alleen Antwerpen een nieuwe topsportinfrastructuur krijgt, maar ook een oplossing voor de verkeerssituatie in de omgeving ervan.(fvdv)