Bedrijven en de Vogelgriep

ZWIJNDRECHT. De dienst Middenstand van Zwijndrecht bezorgde bedrijven en  de locale economie, info in verband met de vogelgriep. Het Verbond van Belgische Ondernemingen kwam dinsdag samen met zijn commissies Arbeidsveiligheid en Gezondheid  en Bedrijfsbeveiliging om onder meer de mogelijke opstelling van richtlijnen voor de preventie aanpak van de menselijke variant (H5N1) van vogelgriep in bedrijven te bespreken. Twee medewerkers van Piet Vantemsche, Interministerieel Commissaris Influenza, waren hierbij aanwezig.
Er werden algemene tips opgesteld. Eerst en vooral werd gezegd dat er vandaag geen reden tot paniek is. De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization ? WHO) volgt de situatie op de voet. Het VBO raadt de bedrijven in de eerste plaats aan zich goed te informeren over de vogelgriep.
Mogelijke informatiebronnen zijn: de Wereldgezondheidsorganisatie met info over o.m. de huidige situatie (fase van de pandemie) en aanbevelingen voor reizigers; European Agency for Safety and Health at Work, de influenzasite met de volledige lijst van voorzorgsmaatregelen, de Federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Federaal Voedselagentschap  of bij de arbeidsgeneesheer verbonden aan de preventiedienst waarop het bedrijf beroep doet.
Een volgende stap is het aanpassen van bestaande procedures of ontwikkelen van nieuwe procedures voor werknemers die afreizen naar of terugkeren uit risicogebieden, het geven van informatie, advies en instructies op hygi?nisch vlak aan werknemers en dit in samenwerking met de arbeidsgeneesheer, het verzekeren van de continu?teit en veiligheid van installaties bij het wegvallen van werknemers.
In verband met werknemers die gaan naar of terugkeren uit gebieden waar gevallen van H5N1-vogelgriep zijn vastgesteld, beveelt het VBO de bedrijven aan het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken te volgen. De FOD legt ? voorlopig ? geen reisbeperkingen naar risicogebieden op, maar raadt wel aan om bepaalde risicovolle situaties en omgevingen binnen risicogebieden (bijvoorbeeld dierenmarkten en pluimveebedrijven) te vermijden. Indien werknemers toch naar risicogebieden moeten reizen kan het risico op menselijke besmetting zoveel als mogelijk worden beperkt door maatregelen als de beperking van de verblijfsduur, van het aantal afreizende werknemers en door een goede briefing i.v.m. hygi?nische maatregelen. Bij terugkeer uit een risicogebied is een goede opvolging desgevallend met medisch onderzoek, door een arbeidsgeneesheer aangewezen.
Het VBO blijft uiteraard in contact met de bevoegde overheidsinstanties en volgt met hen de situatie verder op. Hiertoe wordt een gemengde werkgroep tussen het bedrijfsleven en de overheid opgericht.(fvdv)