Groen! contra Vlaams Belang in ?Doel weg, Doel blijft?

BEVEREN/DOEL. Groen! heeft in een persnota zwaar uitgehaald naar Vlaams Belang en dat naar aanleiding van citaten van Filip Dewinter in zijn boek ?Antwerpen troef?. Daarin staat volgens Groen!, zwart op wit, dat Vlaams Belang resoluut kiest voor de uitbreiding van de Antwerpse haven op het grondgebied van Oost-Vlaanderen, dus Beveren. Volksvertegenwoordiger Jos Stassen, schepen  Ludo De Block en provincieraadslid Riet Gillis vinden het nu wel duidelijk: ?Het VB wil de Antwerpse haven verder uitbreiden en laat  Doel vallen. Dit betekent zeer concreet dat het VB niet alleen een kruis maakt over Doel maar ook over Prosperpolder en het bijbehorende poldergebied. ?
 Volgens hen is VB ook akkoord met de bouw van een nieuw containerdok met name het Saefthingedok. Als dit dok er komt, verdwijnt Doel onder water en verdwijnen honderden hectaren landbouwgrond onder meters zand.
 Groen!: ?Hiermee zijn de maskers eindelijk afgevallen! Het verzet van het Vlaams Belang van Beveren of van het arrondissement Sint-Niklaas tegen een verdere havenuitbreiding is nu totaal ongeloofwaardig geworden. De grote roerganger van het VB, Dewinter, heeft  het laatste woord en zijn standpunt is zeer duidelijk : ?de Antwerpse haven eerst, Doel en omgeving weg!? 
Daaruit besluit Groen! dat  Frans Wymeersch in het Vlaams Parlement en Bruno Stevenheydens in de gemeenteraad van Beveren of provincieraad van Oost-Vlaanderen binnen hun eigen partij in het zand hebben gebeten.
Hallo Bruno Stevenheydens! In het zand gebeten? Hij antwoordde: ?Groen! komt tot deze conclusie omdat Filip Dewinter tijdens interviews bij zijn boekvoorstelling heeft gesteld dat de Antwerpse haven op rechteroever volgebouwd is; maar dat er op linkeroever nog mogelijkheden zijn. Over concrete projecten gaat het niet in het boek. De mandatarissen van Groen! fantaseren er in hun persbericht maar op los.?
 Stevenheydens weet heel goed dat er in de Waaslandhaven nog verschillende mogelijkheden zijn om via inbreidingsprojecten een aantal nieuwe bedrijven aan te trekken. ?Men moet maar eens bekijken?, zegt hij  ?Welke mogelijkheden de opgespoten gronden in Beveren en Zwijndrecht nog bieden. Ook een tweede sluis is theoretisch gezien mogelijk zonder aan de leefbaarheid van de omliggende dorpen te raken. Een Saefthingedok is onbespreekbaar. Ook al wordt daar in het havenbedrijf door verschillende partijen over gedacht, wij blijven daar tegenstander van!?
 Hetgeen Groen! in haar persbericht stelt alsof het Vlaams Belang een kruis wil maken over Prosperpolder en het bijhorende poldergebied noemt Stevenheydens  te gek om los te lopen. Integendeel, de Vlaamse regering heeft immers beslist ? en met de inhoudelijke goedkeuring van Groen! ? om in het bewuste gebied de landbouw te verbannen en een grootschalig overstromingsgebied aan te leggen. Het Vlaams Belang heeft zich daar altijd ? in tegenstelling met Groen! ? tegen   verzet.
Stevenheydens ging verder: ?In plaats van idiote persberichten de wereld in te sturen zou schepen De Block er beter voor zorgen dat ik eindelijk antwoord krijg op mijn vele vragen i.v.m. de initiatieven die het gemeentebestuur van Beveren wil ontwikkelingen voor Doel zoals retrocessierecht, leefbaarheid.  De gemeente Beveren zou er ook goed aan doen om de Vlaamse regering te overtuigen Doel voldoende toekomstkansen te geven. Werk aan de winkel voor Groen! dat zowel in Antwerpen als Beveren in het college zit!?
 Vlaams Belang wijst er ook op dat Filip Dewinter vorige week bij zijn boekvoorstelling, reeds duidelijk maakte dat het Waasland niet langer ondervertegenwoordigd wordt in het havenbedrijf van Antwerpen, maar dat de gemeente Beveren rechtstreeks vertegenwoordigd wordt door gekozen raadsleden. Via een rechtstreekse vertegenwoordiging kan Beveren er mee voor ijveren dat de leefbaarheid van de streek gewaarborgd wordt.
Groen! blijft uiteraard ook bij hetzelfde standpunt  dat het Waasland met het Deurganckdok aan de grens zit van wat mens en milieu nog kunnen verdragen. Nog een nieuw dok ? met miljoenen vrachtwagens extra op onze autowegen ? kan er gewoonweg niet meer bij.  Groen! wil daarom zo snel mogelijk duidelijkheid over de toekomst van Doel en de polderomgeving.
Dit was ?n blijft het Groen! standpunt, zowel in meerderheid als oppositie, zowel in Antwerpen, Beveren als in Brussel. (fvdv)