Schepen Maes steunt speelplein in Lauwe

TEMSE. De Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten heeft een standpunt bekend gemaakt rond het speelplein in Lauwe waar kinderen de buurt zouden storen. De Temsese Schepen van Jeugd, Hugo Maes, schaart zich achter de protestactie tegen de uitspraak van de rechtbank. ?Ik vind deze oproep terecht en zal niet nalaten om ook mijn proteststeentje bij te dragen.? aldus de schepen. Hij citeerde de nieuwsbrief van de VVJ.

Eerder deze week heeft een rechter uit Kortrijk een vonnis geveld over een speelplein in Lauwe, een deelgemeente van Menen. Het volledige vonnis bevat 3 maatregelen:
1) Verbod om tijdens de schoolvakanties een speelpleinwerking in te richten op dit speelplein
2) Verbod om hier fuiven te organiseren? Volgens de VVJ ging er de laatste 2 jaar welgeteld 1 fuif door, waarover buurtbewoners niet geklaagd hebben.
3) Het speelplein moet elke avond om 18u. gesloten worden (VVJ: wat niet alleen gevolgen heeft voor kinderen en jongeren uit de buurt die hier willen komen spelen, maar ook voor de scouts en chiromeisjes die hier hun lokalen hebben).
De rechter die deze uitspraak deed, heeft zich gebaseerd op een KB van 1972 waar de omgeving van het speelplein als woonzone wordt bestempeld.
Vanuit VVJ wordt deze uitspraak ten zeerste betreurd. Het is niet alleen een schending van de kinderrechten (recht op spel en recht op vereniging), maar het is veel meer. Het is een walgelijke vertoning van hoe een deel van de samenleving kijkt naar en oordeelt over kinderen en jongeren, over welke doodnormale, zelfs in de ogen van de goegemeente 'brave' activiteiten als overlast beschouwd worden. Als omwonende van een speelplein kan je je ofwel blauw ergeren aan een bende kinderen die je al spelend uit je middagdutje houdt, of je kan vreugde en levenslust putten uit zoveel leven en energie in je buurt.
VVJ wil graag oproepen tot dat laatste! De gemeenten wordt gevraagd solidair te zijn  met het speelplein uit Menen en een brief te sturen, liefst ondertekend door Burgemeester en Secretaris, naar het College van Burgemeester en Schepenen van en te 8930 Menen.
Als dit op korte termijn niet mogelijk is, kan de jeugdraad oproepen worden om een brief sturen naar de jeugddienst van Menen of men kan ook uit persoonlijke naam een mailtje sturen.
Ondertussen is ook de actiegroep "Zwijg Kleine!!!" - Spelen in stilte? NEEN, bedankt!!! opgericht. Deze werkgroep roept massaal op om vanaf vandaag een zwarte vlag aan de gevel van de jeugddienst, speelpleinwerking, jeugdlokaal, jeugdhuis, woning,... te hangen om te protesteren tegen de beknotting van kinderen in hun speel-, leef- en fantasiewereld. Op zondag 29 januari om 16u. is er een actiemoment gepland (een stille optocht) aan het speelplein in Lauwe.
Meer info: jeugddienst Menen: 056/529.232 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (fvdv)