Sanering tankpark Total Raffinaderij start in januari

KALLO. Na het lek bij Total Fina van 25 oktober, waarbij 35 miljoen liter aardolie ontsnapte, lopen er nog steeds verschillende onderzoeken. Uit bodemonderzoek is alvast gebleken dat de ondergrond stabiel is. Een tweede onderzoek peilt naar de verontreiniging van de bodem in en rond de site.
Er werden op 11 punten metingen uitgevoerd. Op die punten werd geen verontreiniging vastgesteld. Rond de plaatsen in het bufferbekken waar het lek werd ontdekt, worden nog verder metingen uitgevoerd.
Daarnaast wordt een tankonderzoek gepland. Dit onderzoek kan pas starten na het verwijderen van alle resten aardolie uit de tank. Het werk wordt bemoeilijkt door de lage wintertemperaturen. Het verstevigen van de wanden van de tank is bijna volledig afgewerkt zodat de vier kranen, die momenteel de wanden in evenwicht houden, midden december de site zullen verlaten. De resultaten van alle onderzoeken zullen wellicht rond eind januari bekend zijn. Totdat alle onderzoeken afgerond zijn, blijft het tankpark buiten gebruik.

Sanering van de site
De totale sanering van de site, ter grootte van 6 ? 7 voetbalvelden, zal eind januari/begin februari op volle kracht lopen. Bij het afschrapen van de bodem kan er sporadisch weer reukhinder ontstaan. De gemeente Beveren ziet erop toe dat de mogelijke hinder voor de bevolking zo beperkt mogelijk blijft. Indien nodig worden de saneringswerken tijdens de zomermaanden onderbroken. De werken zullen ongeveer 8 maanden in beslag nemen. Het einde van de werken (met tijdelijke stop) wordt verwacht tegen eind 2006. Zolang dit nodig is voor de saneringswerken, zal de Kwarikweg afgesloten blijven voor autoverkeer. De weg wordt wel vanaf eind december 2005 weer toegankelijk voor fietsers en wandelaars. In noodgevallen zal de Kwarikweg wel tijdelijk geopend worden.
Het gemeentebestuur van Beveren zal de inwoners van Kallo via een bewonersbrief op de hoogte houden.